logo

Domácí kečup Navařeno

Prozradíme vám, jak děláme náš sladký kečup Navařeno.

Další tipy pro perfektní domácí kečup najdete na našem blogu.

jak na to?

1Základ

Třtinový cukr lehce zkaramelizujeme, přidáme očistěná a nastrouhaná jablka, a chvíli společně podusíme.

2Přidání rajčat

Přidáme rajčata, protlak a zalijeme vodou. Společně zarestujeme (ne při příliš vysoké teplotě), abychom základ spojili ve hladkou hmotu. Postupně přidáme zbytek uvedených ingrediencí v receptu a zalijeme červeným vinným octem.

3Vaříme a mícháme

Takto vše pomalu a zvolna vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme. Celková doba vaření je kolem 4 až 5 hodin. Veškeré ingredience se musí chuťově spojit a rajčata musí být rozvařená. Odvaříme do hladké konzistence, aby kečup byl bez vody. Poté ještě necháme kečup dojít/uklidnit další hodinu na vypnutém sporáku, aby se ustálila chuť.

4Pasírovat, nemixovat

Vychládající hmotu přepasírujeme přes pasírku nebo hustý cedník. Vlažný kečup se musí pasírovat několikrát za sebou, aby vznikla hladká konzistence a všechny chutě se dobře propojily a uvolnily.
Důležité: Kečup se nesmí mixovat mixérem, abychom zachovali červenou barvu!

5Sterilizace

Dle potřeby ještě jednou přepasírujeme do hladké konzistence a dle potřeby dochutíme. Kečup lijeme do sterilizovaných sklenic, a pokud ho chceme uchovávat déle mimo chladničku, ještě v uzavřených nádobách 20–30 minut sterilizujeme na 80 °C.

co budeme potřebovat?

  • 2 kg čerstvých, zralých rajčat
  • 150 g rajského protlaku, ideálně v biokvalitě
  • 200 g třtinového cuku
  • 350 g oloupaných, vyjadřincovaných a nastrouhaných červených jablek (vhodných na štrúdl)
  • 50 ml červeného vinného octa, Aceto vino rosso
  • 2,2 l vody na zalití na vaření během přípravy
  • 15 g soli
  • špetka mletého nového koření
  • pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka skořice
  • 40 g najemno nakrájené cibule
  • 10 g najemno nakrájeného česneku

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.