logo

Jak na perfektní domácí kečup

Rajčatům z vlastní (nebo sousedovy) zahrady se chuťově ta z obchodu asi nikdy nevyrovnají. Jsou sladká, šťavnatá, voňavá… Ale mají jednu nevýhodu – mají tendenci dozrávat všechna skoro naráz. A co pak s nimi?

Máme pro vás tip: Co takhle domácí kečup, který bude zaručeně bez chemie a plný toho, z čeho má kečup být – tedy rajčat? S našimi tipy budete slavit úspěch!

1. VYUŽIJTE KLIDNĚ PŘEZRÁLÁ RAJČATA
Stejně jako do jiných zavařenin, do kečupu nikdy nepoužívejte rajčata nahnilá nebo plesnivá. Není ale problém v něm spotřebovat třeba přezrálé kousky, které jsou už svraštělé a nevypadají lákavě. Taková rajčata jsou naopak nejsladší a kečupu dodají nejvíc chuti.

2. CO KUCHAŘ, TO KEČUP
Neexistuje jeden univerzální recept na kečup. Každá značka a každý kuchař používá svůj mix koření. Základem kečupu jsou ale vždy rajčata, rajčatový protlak, ocet a sůl. Většinou v něm ucítíte také bobkový list. Zbytek ingrediencí a jejich poměry už jsou na kuchaři.

3. OCHUCENÉ KEČUPY DĚLEJTE ZE STEJNÉHO ZÁKLADU
Když už jsme u těch různých receptů… Chcete-li si vyrobit více různých kečupů (ostrý, kari, chilli…), uvařte si nejdříve základ a z toho odebírejte do jiného hrnce a tam ochucujte. Upozornění: Rajčata jsou při ochucování poměrně citlivá. Je lepší mít jednu láhev ostrého kečupu než celou várku. Chilli se v kečupu může rozležet víc, než byste čekali.

4. NEVYNECHÁVEJTE PŘÍRODNÍ KONZERVANTY
Cukr, ocet a sůl dávají kečupu nejen chuť, jsou to i přírodní konzervanty, proto je nedoporučujeme nijak nahrazovat, pokud to není ze zdravotních důvodů nutné. Kečupu nesníte tolik, aby hrozilo, že byste snědli moc cukru. Ten je ale v kečupu důležitý konzervant, který zaručí, že vám na temném místě vydrží čerstvý celé týdny.

5. POZOR NA KYSELOST
Pozor na dochucování. Kečup po zchladnutí a v průběhu uskladnění bude měnit chuť, rozleží se. Proto je třeba počítat, že zatímco při vaření bude kyselejší než pak po zchladnutí, chuť koření a soli se naopak delším skladováním zvýrazní. Při vaření to chce mít trochu vizionářský jazýček.

6. PASÍRUJTE, NEMIXUJTE
Kečup byste neměli nikdy mixovat, ale pasírovat, ať už pasírkou nebo přes jemný cedník či síto. Jedině tak si uchová syté červenou barvu a docílíte hladké konzistence.

7. DODRŽUJTE HYGIENU
Po uvaření kečupu ho přelévejte výhradně do dokonale čistých, ideálně sterilizovaných lahví a vždy používejte sterilní nástroje. Žádné opakované olizování lžiček při ochutnávání nebo nevymyté trychtýře. To jsou všechno rizikové faktory, které mohou způsobit, že po pár dnech najdete kečup zkvašený nebo plesnivý.

8. NECHTE ODLEŽET
Kečup byste měli po uvaření a sterilizaci nechat alespoň pár dnů uležet, aby se chutě dokonale propojily. Pokud to ale nevydržíte, nic se neděje 😉

Recept najdete zde.

A pokud se Vám to všechno zdá příliš složité, ale zároveň chcete doma jíst poctivý kečup bez chemie a ze spousty rajčat, zkuste kečup Navařeno. Najdete ho v prodejnách Sklizeno a v e-shopu.

vytisknout

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online;
v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
naše všeobecné obchodní podmínky