logo
 

Prohlášení zakladatele Sklizeno ke kauze Ježkův statek

V následujícím textu chceme reagovat na řadu výtek či obvinění, které se na nás v posledním týdnu snesly. Zažíváme teď perné chvilky a nemůžeme pominout, že jsme si mnohé z toho, co je nám nyní vyčítáno, způsobili do jisté míry sami, především kvůli podcenění důležitosti komunikace. Rádi bychom ale debatu posunuli z úrovně “honu na čarodějnice” do věcnější roviny, ve které se dá lépe dýchat a argumentovat.

Aktuální vlna kritiky je největší od našeho vzniku v roce 2011. Přiznáváme, že jsme na ni nebyli připraveni, a proto se některé naše první reakce mohly jevit jako zbrklé nebo dokonce ublížené. Brali jsme si kritiku jako osobní útok, ne jako podnět ke snaze o zlepšení. Nyní je ale čas na změnu.

Na základě toho, co se objevilo v médiích a hlavně na Facebooku, jsme vybrali hlavní témata a nabízíme vysvětlení. Některé informace (zejména ty o Ježkově statku) jsou již známé z předchozího prohlášení na našem webu, ale považovali jsme za vhodné uvést je ještě jednou, na jednom místě a společně s ostatními.

1) Sklizeno.cz lhalo o Ježkově statku!

Ježkův statek je náš dlouholetý dodavatel a i přes aktuální dění si myslíme, že výrobky této značky mají plné právo být u nás v prodejnách. Jsou kvalitní, chutné, lokální a částečně od malých a částečně od středních producentů. Bohužel jsme si ale neuvědomili, že jsme málo vysvětlili, kdo jsou a mohou být naši dodavatelé. A aby bylo ještě hůř, měli jsme na webu neaktualizovaný medialonek Ježkova statku. Nedorozumění, které z toho vzniklo, a potenciální ztráta důvěry jako důsledek nás velice mrzí. Ale je potřeba podívat se na celou věc střízlivě a bez zbytečných emocí. Pojďme si tedy ještě jednou shrnout fakta:

Za značkou Ježkův statek stojí David Vortel, který část výrobků vyrábí ve vlastní manufaktuře, zbytek mu dodávají rodinné firmy – výrobci nebo zpracovatelé převážně z Vysočiny. Název evokuje, že existuje reálný statek, kde se všechny jeho výrobky vyrábějí od A do Z. Ježkův statek ale vyrábí ve vlastní manufaktuře pouze část svých produktů, část jich produkuje prostřednictvím partnerů. U těch ale dohlíží na kvalitu a původ vstupních surovin, kontrolu kvality, balení a v případě potravinářských výrobků dodává to cenné – recepturu, kvůli které jsou jeho výrobky tak dobré. Proč to tak je?

Ježkův statek začínal jako malá manufaktura, která měla vzniknout v rodinném domě v Bohdalíně na úbočí vrchu Ježek. Odtud pochází název. Hygienické normy ale neumožňovaly v rodinném domě začít vyrábět, proto se výroba přesunula kompletně do pronajaté manufaktury v nedaleké  Kamenici nad Lipou. Jak o ně rostl zájem, neustále rostl počet produktů, které nabízeli a výrobní kapacity a zdroje na to jednak nestačily a jednak neměli ani vybavení pro jejich produkci. Proto část výrobků začali zpracovávat u partnerů, kde dodnes dohlíží na kompletní výrobní proces. Díky tomu jsou produkty značky Ježkův statek nezaměnitelné.

Pro nás ve Sklizeno je běžné, že si naši dodavatelé část výroby realizují u partnerů. Víme, že to jinak ani není možné, měli jsme ale o tomto více informovat. To, co nám přišlo samozřejmé, bylo totiž bohužel nepříjemným překvapením pro naše zákazníky. U nás v prodejnách najdete produkty lokální od malých a středních výrobců, s důrazem na kvalitu, ideálně tedy farmářské a bio, ale ne ve všech případech. Pokud produkty zpracované konvenčními způsoby, ale z kvalitních zdrojů, vyhovují našim nárokům na kvalitu, chuť a prokazatelně český (ideálně lokální) původ, v našem sortimentu mají a vždy měly místo. Netýká se to jenom Ježkova statku, podobně fungují i naši další dodavatelé včetně např. uzenářů, což jsou produkty u nás nejprodávanější. Uzenáři si také nechovají vlastní prasata na šunku. Ne každý může investovat do výrobny, proto je využívání výrobních nebo dodavatelských kapacit běžná věc.

A opět opakujeme, že Ježkův statek nedodává své produkty jen k nám, ale i do jiných prodejen potravin.

Pokud vás zajímá přesný původ produktů Ježkova statku, najdete ho zde.

 

2) Sklizeno.cz prodává produkty od velkoproducentů!

I když minimum výrobků, tak najdete u nás výrobky od větších českých producentů, jako je třeba zmíněná Raciola. I ta je ale svou velikostí malá oproti největším českým producentům, kterým se vyhýbáme a v našem sortimentu je nenajdete především proto, že nesplňují naše nároky a prokazatelný český původ a většinou ani na kvalitu. Jejich výrobní řetězec je tak složitý, že CZ na obalu není rozhodně dostatečnou zárukou českého původu. Pokud v našem sortimentu přesto narazíte na potravinu s nejistým původem, budeme rádi, když nás upozorníte na e-mailu info@sklizeno.cz nebo na našem Facebooku.

A jak tedy vysvětlíte ta kuřata a sýr?

U kuřat Zelenka nám byl na začátku spolupráce deklarovaný původ z moravských drůbežáren. Podle informací od partnerů jsme si přestávali být autenticitou původu jistí. Důkaz jsme neměli, přesto jsme je raději postupně vyřadili a nahrazovali uherskobrodskou Raciolou, se kterou jsme začali úzce spolupracovat v roce 2013. Až 4. srpna se mi dostal do ruky písemný důkaz o tom, že kuřata pochází z různých zdrojů, které se neslučují s naší filozofii. Ano, chyba se stala. Ale přišli jsme na ni a napravili jsme ji.

Co se týče kozího sýra, tak ten byl od malého výrobce Družstvo Počátky. Ten ale spadl do konkurzu a změnil majitele (přešel na věřitele) v průběhu toho, co jsme ho nabízeli, což jsme si neověřovali. Chodil nám stejně kvalitní sýr a o majetkové změně jsme neměli tušení.

 

3) Proč prodáváte kuřata z Racioly?

Ve Sklizeno můžete koupit i produkty větších výrobců, pokud splňují naše kvalitativní nároky. Nejsme výhradně farmářská prodejna a nikdy jsme to netvrdili. Nijak se jim nebráníme a najdete u nás například sýr Lučina, minerálku Vincentka, tvarůžky nebo mošty z Lažan. Jsou to kvalitní české produkty, které nám chutnají a rádi je zákazníkům nabídneme.

Stejným příkladem jsou kuřata Raciola. Jsou to kuřata, která jsou kvalitní, zaručeně moravská a firma má plně pod kontrolou krmiva, chov i jejich zpracování. Skupina Lukrom, kam Raciola patří, je vlastněná rodinou Červenků, kteří si na kvalitě zakládají. Na rozdíl od nejmenovaných dalších zpracovatelů drůbeže v ČR Raciola neimportuje kuřata z Polska nebo Číny, veškerá drůbež pochází z vlastní produkce na moravsko-slovenském pomezí. Bohužel většina předsudků pochází z neznalosti problematiky chovu a zpracování kuřat.

Vedle kuřat Raciola nabízíme i biokuřata a kuřata z malých farmářských chovů (ve vyšší cenové hladině).

 

4) Chtěli jste oklamat zákazníky, aby si u vás koupili obyčejné potraviny jako v supermarketu!

To jsme rozhodně nechtěli. Potraviny, které prodáváme, jsou kvalitní, v rámci České republiky lokální, chutné a bez zbytečné chemie. Ne všechny jsou ale farmářské a my měli za samozřejmé, že to naši zákazníci vědí. Bohužel tady selhala naše komunikace, kterou jsme často opírali o zajímavé příběhy drobnějších dodavatelů a málo mluvili o středních a větších producentech, kterých je u nás asi 10 % z celkového počtu dodavatelů.

 

5) Vydáváte obyčejné potraviny za BIO kvalitu!

Nikdy a ani to není možné! BIO jsou jednoduše řečeno produkty, které mají certifikát kvality BIO, tedy jsou to produkty certifikovaného ekologického zemědělství. Tento certifikát uděluje a zároveň kontroluje výrobu v souladu s pravidly ekologického zemědělství několik akreditovaných organizací. Na obalech ho poznáte podle oficiálního loga a Sklizeno.cz nemá jakoukoli pravomoc ani možnost do této skupiny produkty zařazovat. Je to oficiální, zákony stanovená kategorie.

Ve Sklizeno.cz tvoří biopotraviny cca 50 % sortimentu a neustále jich přibývá.

 

6) Prodáváte klecová vejce od velkovýrobce Bohemia Vitae a vydáváte je za farmářská!

Vejce od Bohemia Vitae prodáváme, ale nikdy jsme neprodávali vejce klecová, tedy s kódem 3! V regálech najdete vejce podestýlková, bio a z volných chovů. Vajec z volných chovů s kódem 1  je na trhu nedostatek a proto máme v nabídce i vejce s kódem 2.  Nikdy jsme se nesnažili zákazníka mást – vejce byla i explicitně jako “podestýlková” označena nejen na obalu podle zákona, ale i na naší cenovce. Nikoliv jen, že jsou to vejce s kódem 2, aby si zákazník musel zjišťovat, co je to za kód.

Chov slepic na podestýlce je běžným standardem a bereme podestýlková vejce i od jiných dodavatelů, např. Farma Čerčany + www.prodejvajec.cz, kteří chovají slepice ve srovnatelných halách jako Bohemia Vitae, pouze mohou mít haly menší, což se projeví i v menším počtu slepic v hale, místa pro každou slepici je tam srovnatelně. Nikdy jsme ale vejce Bohemia Vitae nepropagovali jako farmářská. Ano, jsou dražší než běžná vejce v supermarketu, protože to nejsou vejce klecová s kódem 3, což je běžný standard v konvenční prodejní síti.

 

7) U Agrodružstva Miroslav máte místo reálných fotografií ze statku obrázky z fotobanky!

Toto je další nedorozumění, na které upozornil Deník Referendum. Nejde ale o ilustrační fotografie z Miroslavi, ale ilustrační fotografie, které jsme z fotobanky zakoupili v roce 2011 pro potřeby dekorace našich prodejen. Na webu máme stejnou fotogalerii uvedenou na stránce http://www.sklizeno.cz/fransiza-partnerstvi určené zájemcům o franšízu.

Uvědomujeme si, že návštěvníci webu mohli kvůli chybnému umístění pásu fotografií pod informaci o našem podílu v Agrodružstvu Miroslav získat mylný dojem, že jde o reálné fotografie z tohoto družstva. Tohoto nedorozumění je nám líto. Na druhou stranu – proč bychom k fotogalerii Agrodružstva Miroslav, které produkuje hovězí a vepřový skot, obilí, mléko  a víno, dávali fotografii sýrů a dvou na první pohled historických traktorů? Fotogalerii jsme se rozhodli odstranit, aby naše zákazníky neuváděla v omyl, a nahradíme ji skutečnými fotografiemi z družstva.

 

8) Jsem v šoku z toho mrtvého prasete v Miroslavi!

Přečtěte si prosím vyjádření místopředsedy Agrodružstva Miroslav, pana Radka Janečka: http://www.agd-miroslav.cz/informace-a-novinky/reakce-na-clanek-v-deniku-referendum

 

Takže nic se nestalo, jedeme dál?

Dostali jsme cennou lekci. Jedeme dál, ale je nám jasné, že musíme zlepšit komunikaci a doplnit informace o původu potravin, aby už se nemohla opakovat situace, kterou zavinily naše chyby.

V první řadě připravujeme definici toho, co to znamená “farmářský”, aby bylo jasné, jaká potravina u nás může tento přívlastek nést. Protože u nás podobná definice neexistuje, chtěli bychom ji vytvořit společně s našimi zákazníky. Proto jsme připravili anketu, ve které se našich zákazníků ptáme, co to pro ně znamená.

Na webových stránkách také zapracujeme na tom, aby bylo explicitně řečeno, jaké potraviny k nám smějí a jaké ne a podle čeho se rozhodujeme, zda potravinu zařadíme do sortimentu. Vypracujeme také seznam výrobců a farmářů, kteří jsou našimi nejvýznamnějšími dodavateli, a do něj umístíme maximum informací o nich. Lokální výrobci budou od příštího měsíce mít označení “z regionu”.

Z hlediska sortimentu samotného ale žádné změny nechystáme a nadále si myslíme, že všechno, co nabízíme, je opravdové jídlo – jídlo s chutí, bez zbytečné chemie, regionální i globální (to v případě zahraničních potravin typu čokoláda, káva, koření, superfoods, a dalších, které se u nás nevyrábějí nebo ne v dostatečné kvalitě), a hlavně kvalitní.

Na vaše reakce se budeme těšit na info@sklizeno.cz nebo na Facebooku Sklizeno – Opravdové jídlo.

 

David Kukla, zakladatel Sklizeno.cz

12. srpna 2015

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.