logo

Chřestový krém

Za recept děkujeme Matyho chálce!

jak na to?

1Pořádně oloupat

Chřest nejdříve dobře oloupeme.  Pokud tuto činnost podceníte, tak nebude krém hladký a mezi zuby vám budou zůstavat nepříjemná tvrdá vlákna.

2Základ

Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěný a na cca 0,5cm kousky nakrájený chřest . Osolíme a opepříme.
Přilijeme bílé víno a rychle odvaříme.

3Povaříme

Přidáme cca 500ml horké vody,  a chřest povaříme do měkka (většinou stačí okolo 7-8 minut, ale záleží na kvalitě chřestu).
Rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.

4Dochutíme

Zašleháme smetanu a můžeme dochutit citronovou šťávou.
Podávat můžeme s grilovanými hlavičkami zeleného či bílého chřestu, listovým špenátem, máslovými krutony apod..

Náš tip

Cca 4cm hlavičky chřestu si nechte vcelku, jsou delikátní a bylo by škoda je nakrájet a rozmixovat do polévky.  Je dobré je povařit cca 5-7 minut ve vodě s bílým vínem a kořením a minutku ogrilovat a následně s nimi ozdobit polévku, nebo je přidat do salátu.
Samozřejmě v polévce vypadají lépe hlavičky grilovaného zeleného chřestu.  Polévku lze také doplnit listovým špenátem, slaninových chipsem apod..
Stejně jako většinu polévek i tato se dá dochutit čerstvým sýrem typu Lučina (tentokrát je použito cca 60g domácího měkkého tvarohu)  – pokud zvolíte tento postup, tak smetany stačí poloviční množství a také pravděpodobně nebudete potřebovat citronovou šťávu.

co budeme potřebovat?

  • 700g bílého chřestu
  • 1 menší cibule
  • 100ml bílého vína
  • 200ml smetany
  • 40g másla
  • Šťáva ze 1/4 citronu
  • Sůl
  • Pepř

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.