logo

Mazanec

Máloco patří k velikonočním svátkům tak neoddělitelně jako nadýchaný mazanec. Upečte si ho doma taky podle našeho jednoduchého receptu! Níže pak najdete i menší fotonávod 🙂

Suroviny nejen na mazanec koupíte v našich prodejnách, nebo je objednáte v e-shopu.

jak na to?

1Základ

V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Dobře promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nalijte trochu mléka a rozdrobte droždí. Zapracujte trochu mouky a rozmíchejte, abyste vytvořili kvásek. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek vyrůst. Bude to trvat asi 20 minut.

2Zpracování těsta

Jakmile budete mít kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Namasírujte svaly a začněte pomalu hňoucat. Pokud máte robota, máte to podstatně jednodušší. Až bude těsto dostatečně kompaktní, přidejte asi polovinu mandlí a ještě chvíli hňoucejte. Kdo má rád, může přidat i rozinky.

3Dvakrát vykynout!

Vypracované těsto přikryjte a nechte minimálně 60 minut kynout na teplém místě. Potom těsto vyklopte na pracovní desku a stočte do kulatého bochánku. Dejte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte znovu kynout, tentokrát minimálně 90 minut. Mazanec by měl znásobit svůj objem.

4Pečení

Troubu si předehřejte na 160 °C. Vykynutý mazanec potřete vejcem a posypejte zbytkem mandlí. Pečte zhruba 45 minut. Jestli je mazanec upečený se můžete ujistit klasickým špejlovým testem. Pokud se mazanec na povrchu tváří už dost hnědě, ale ještě by pár minut snesl, přikryjte ho alobalem, aby se nespálil.

5Dobrou chuť

Po vychladnutí nakrájejte a pocukrujte. Báječně se hodí k odpolední kávě nebo třeba ráno s teplým kakaem.

Náš tip

Nebojte se u kynutí přidat čas navíc. Mazanec pak bude pěkně nadýchaný.

co budeme potřebovat?

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 75 g cukru
  • 85 gramů rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g plátků mandlí
  • 1 vejce na potření

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.