logo

Český vánoční houbový Kuba

Typicky české vánoční postní jídlo – ke štědrovečernímu obědu si ho musí dát každý, kdo se drží tradic, a hlavně ten, kdo v létě měl štěstí a houby k nasušení či zamražení nasbíral 🙂

jak na to?

1Den předem namočte kroupy a sušené houby

Večer předem dejte namočit kroupy a sušené houby. Pokud použijete mražené houby, dejte je do lednice pomalu rozmrazit.

2Předehřejte troubu a dejte vařit kroupy

Troubu dejte předehřát na 180 °C. Zapékací mísu vymažte trochou sádla. Do hrnce dejte vařit vodu a osolte jednou lžící soli, přidejte ještě lžičku sádla a hlavně kroupy. Vařte asi 20 minut, dokud nezměknou. Zceďte.

3Všechno osmažte

Na pánvi rozpusťte zbytek sádla a v něm nechte zesklovatět cibuli. Následně přidejte zcezené kroupy a orestujte. Přidejte i houby a zamíchejte. Nakonec posypejte promnutou majoránkou a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.

4...a dejte péct

Z pánve nasypejte směs do vymazaného pekáče a dejte zapéct – zhruba 40 minut přikryté alobalem.

Náš tip

Volitelně můžete do směsi přidat také vařené vejce nakrájené na kostičky.

co budeme potřebovat?

  • 300 g ječných krup velikost 10
  • houby - 3 hrsti sušených/300 g mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • hrst majoránky
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • sůl

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.