logo

Jak poznat kvalitu… šunky

Uzenina by měla být především tvořená masem. Z toho je třeba při nákupu vycházet a selskou úvahou si spočítat, že dušená šunka za 100 Kč kilo prostě nemůže být vyrobená z masa. Základním ukazatelem kvality šunky je obsah čisté svalové bílkoviny. Zahušťovadla a pojiva, barviva, aromata, vysoký podíl vepřových kůží, podíl solí větší než 3 % (úplně bez soli jako přirozeného konzervantu to také nejde) – to všechno jsou další indikátory toho, že byste se takové uzenině měli vyhnout.

Šunky se podle vyhlášky o mase a masných výrobcích rozdělují do tří jakostních tříd: šunka nejvyšší jakosti, šunka výběrová a šunka standardní. V prodejnách Sklizeno najdete pouze šunku nejvyšší jakosti, která obsahuje největší procento svalové bílkoviny, podle vyhlášky minimálně 16 % (pozor, nezaměňovat obsah svalové bílkoviny s obsahem masa, ten je u nás vždy nad 90 %).

Šunka nejvyšší jakosti a výběrová šunka musí být celosvalové. Při výrobě šunky nejvyšší jakosti je zakázáno použití přídatných látek, jako jsou vláknina, barviva, škroby a rostlinné či jiné živočišné bílkoviny.

Při výrobě standardní šunky je podle vyhlášky možné použít surovinu zrněnou, čili například rozřezanou na takzvané řezačce. Standardní šunka také může obsahovat některé další povolené přísady, například bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu nebo potravinářská barviva.

Tak už víte, proč u nás na standardní jakost šunky nenarazíte?

 

A co na to říká náš Kodex?

2.7. Masné produkty a uzeniny

Uzeniny jsou pochutiny, doplněk pestré stravy, ne její základ. Takové je naše přesvědčení a podle něj také ke konzumaci uzenin přistupujeme. Našim zákazníkům vždy doporučujeme, aby vybírali takové uzeniny, které mají maximální obsah toho, oč v uzeninách jde především – kvalitního masa.

Ve Sklizeno vybíráme takové výrobky, které mají vysoký podíl masa a minimum přídatných látek. Separát, škroby a rostlinné bílkoviny v masných výrobcích netolerujeme. Ne všechno je možné vyrobit zcela bez chemie, ale můžete se spolehnout na to, že uzeniny, které prodáváme, neobsahují zbytečná aditiva. Tedy umělé či nepřirozenou cestou vytvořené a dodané konzervanty, barviva, emulgátory, náhražky nebo palmový olej.

Výjimku připouštíme u emulgátorů a zahuštovadel přírodního původu či u výrobků, které se bez aditiv vyrobit nedají. Tam, kde je to nutné, vybíráme takové výrobky, které obsahují technologické minimum chemie.

Zároveň se konstantně snažíme hledat nové produkty a výrobce uzenin, kteří sdílejí naši filozofii. Daří se nám postupně snižovat množství soli a konzervantů a už nyní najdete na našich pultech masné výrobky obsahující pouze maso a mořskou sůl. Nic víc.

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.