logo

Jehněčí kolínko

Za recept děkujeme Matyho chálce!

jak na to?

1Základ

Základ je stejný jako u mnoha jiných pokrmů upravovaných na červeném víně a kořenové zelenině. Do hlubšího pekáčku dáme olej, řádně rozpálíme a zprudka opečeme očištěná, ze všech stran osolená a opepřená kolínka.
Kolínka vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu.  Po třech minutách přidáme nakrájenou cibulku a po dalších dvou minutkách i drobně nakrájený česnek, rozmarýn a tymián.

Po další minutě přidáme povidla a pěkně je promícháme a zarestujeme (opět cca 1–2 minuty).

2Pečeme

Přidáme červené víno, vložíme zpátky kolínka, zakryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 185 stupňů na 2,5–3 hodiny. Maso bude krásně měkké a taktak bude držet na kosti.

3Dopečení

Kolínka vyndáme do skleněné zapékací nádoby, dáme na ně plátek másla, zaklopíme pokličkou a necháme je v teplé ale již vypnuté troubě.

4Výpek

Výpek naředíme 200 -300 ml vody a na mírném ohni odvaříme.
Přecedíme (jemným tlakem lehce propasírujeme – jen jakoby vytlačíme všechnu tekutinu) přes drátěné síto a zredukujeme na požadovanou konzistenci a chuť.  Na závěr ještě vmícháme plátek másla.

Náš tip

Při odvařování výpeku si pomůžeme tuhou stěrkou, všechny stěny pěkně ošplícháme a silou setřeme, aby na nich nezůstalo to nejlepší.
Tento recept můžeme klidně dělat i formou pomalého pečení, pak to chce nějakých 5–7 hodin na 100–125 stupňů. Nicméně ta rychlá úprava je dostatečná, maso bude i tak měkoučké a šťavnaté.

co budeme potřebovat?

  • 4 jehněčí kolínka
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 300 ml červeného vína
  • snítku rozmarýnu
  • snítku tymiánu
  • 1 malou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 PL povidel
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 40 g másla

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.