logo

Fantazii se MEZZE nekladou

Kdo se s názvem „mezze“ ještě nesetkal, vězte, že jde o výběr malých předkrmů, které se podávají v oblasti Blízkého východu a na Balkánu. Servírují se na úvod hostiny, která čítá více chodů a často je doplňují alkoholické nápoje, ať už jde o rakiji, ouzo nebo klidně pivo i víno.

Coby úvod grilovačky se mi mezze zdají jako značka ideál. Hosté už mají trochu hlad, něco by si zobli, jenže uhlíky ještě zdaleka nejsou připravené grilovat všechno to naložené maso, na které zákonitě přijde řada. Výběr malých předkrmů či chuťovek řeší tuhle situaci celkem jednoduše.

Na podávání mezze se můžete jednoduše připravit předem i několik dnů nebo týdnů. Často se takhle servírují totiž i dobroty konzervované ve skleničkách, které vydrží někdy i do příští sezóny. Samozřejmě jen teoreticky, protože je všechny sníte. Není nic méně složitého, než přemístit olivy do pěkné mističky a do jejich těsné blízkosti umístit napichovátka. Já mám nejraději ty s mandlí uvnitř. Úplně stejně se hodí nakládané papričky plněné sýrem, nakládané žampiony nebo grilované papriky.

Když už jsem se zmínila o mandlích, mám poslední dobou velkou slabost pro uzené oříšky z Dalešic. Mandle jsou absolutně famózní a i po kešu se můžu utlouct. Proto jsem je na ten kouzelný talíř musela nasypat také, aby ochutnali i hosté.

Co by rozhodně nemělo chybět, je hummus. Samozřejmě si můžete připravit vlastní, jen je potřeba trocha trpělivosti a velmi výkonný mixér nebo ideálně blender, aby měl doopravdy jemnou konzistenci bez hrudek. Tyčové mixéry nebývají v tomto případě správnou volbou. Kvalitní humusy dnes není problém sehnat a to dokonce i ve všemožných příchutích – jako například s koriandrem nebo s chilli. V takovém případě je pouze přemístíte z originálního balení do misky, uhladíte lžící, zakapete dobrým olivovým olejem a posypete nasekanými bylinkami.

Hummusy můžete podávat buď se zeleninovým crudité, tedy zeleninou nakrájenou na nudličky. Dá se takto využít řapíkatý celer, mrkev, okurka, paprika nebo v mém případě cukrový hrášek, který se dá konzumovat celý i s luskem. Další možností jsou nejrůznější druhy krekrů, tyčinek, grissini, nachos a podobně. Nějaké to balení můžete mít doma pro sichr vždycky.

 
A ještě jeden horký tip z ochutnávek z grilovací sekce – štiplavý ajvar. Tradiční balkánská pochoutka připravovaná z paprik, jíž se přezdívá „srbský kaviár“. Preferuji rozhodnu verzi s feferonkami. Nebojte, neštípe moc. Spíš tak rošťácky pohladí. Skvělý je namazaný na plátcích bagety, kterou před tím pokapete olivovým olejem a krátce opečete nebo ogrilujete, aby byla pěkně křupavá.

A co ještě můžete podávat? Třeba nakládané vinné listy plněné rýží, masové kuličky, rolky z grilovaného lilku se sýrem a rajčaty, kousky grilovaného sýra nebo polosušená rajčata v oleji.

Veronika Koko Šmehlíková, Menu domů od Koko

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.