logo

Lomo saltado

Uvařte si peruánské národní jídlo – hovězí nudličky v červené rajčatové omáčce, které v Peru jedí zásadně s rýží i s hranolky. Peruánská kuchyně je velmi bohatá a mísí se v ní vlivy indiánské, evropské i orientální. Recept z peruánské kuchařky vybrala Veronika Koko Šmehlíková z Menu od Koko.

jak na to?

1Nakrájíme maso

Maso nakrájejte na nudličky nebo menší kousky jako na guláš a nechte alespoň půl hodiny temperovat na pokojovou teplotu.

2Nakrájíme cibuli a rajčata

Mezitím pokrájejte cibuli na půlkolečka, nakrájejte rajče na větší kusy (vynechejte případný tuhý střed).

3Restujeme, smažíme

Rozpalte pánev s olejem. Nejdříve zprudka zatáhněte maso. Snažte se s ním první minutu moc nehýbat, ať nezačne pouštět šťávu. Pak rychle otočte tolik kousků, kolik jen půjde, a zas vyčkejte. Když už vidíte opečené strany a minimum syrových míst, ztlumte oheň, přidejte šalotku a po chvilce i rajčata. Osolte (mírně, i sojovka je hodně slaná) a opepřete. Přidejte další ingredience kromě chilli omáčky a provařte 2 minuty.

4Dochutíme

Ochutnejte. Případně ještě dosolte a dopepřete. Nyní přidejte i omáčku dle chuti. Ale opatrně – po troškách.

5Podáváme s rýží a hranolky

Servírujte s čerstvým koriandrem a rovnou s oběma tradičními přílohami – rýží a hranolky.

co budeme potřebovat?

  • 250 g vyzrálého hovězího masa na steaky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 rajče (nebo 6 cherry rajčátek)
  • vrchovatá lžíce demi-glace
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • My-Chilli Habanero hotsauce – dle chuti
  • čerstvý koriandr
  • vařená rýže
  • hranolky do trouby

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.