logo
 

Gratinované brambory s brokolicí

Připravte si pomalu zapékané smetanové brambory s brokolicí a švýcarským sýrem. Jde o pořádně vydatné jídlo, které zasytí i bez masa. Inspirované francouzskou kuchyní – jemné a plné smetany a kvalitního sýra. Blanšírování brokolice na začátku postupu můžete vynechat, ale zůstane v ní pak více sirných aromalátek, což nemusí být zcela žádoucí 🙂

jak na to?

1Dejte vařit vodu a předehřejte troubu

V dostatečně velkém hrnci dáme vařit vodu na brokolici. Jakmile začne vřít, osolím velkou špetkou soli. Vedle si připravíme velkou mísu s ledově studenou vodou (ideálně přidáme i pár kostek ledu). Troubu dáme předehřát na 150 °C.

2Nakrájejte brokolici a dejte ji vařit

Brokolici omyjeme a nakrájíme na jednotlivé hlavičky, stonek oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm tlusté plátky. Do vroucí vody vhodíme stonek a vaříme 2 minuty, pak přidáme i růžičky a vaříme další 2 minuty. Během varu brokolici nezakrýváme, aby sirné látky mohly odcházet. Pak rychle vyjmeme z vroucí vody, zchladíme v ledově studené vodě a následně scedíme.

3Nakrájejte brambory a nastrouhejte sýr

Brambory omyjeme, případně oloupeme (nové mladé brambory s tenkou slupkou není třeba loupat), a nakrájíme na tenké plátky. Nastrouháme sýr.

4Vrstvení ingrediencí

Zapékací nádobu vymažeme máslem a začneme vrstvit nakrájené brambory. Lehce osolíme a opepříme, posypeme trochou sýra, přidáme trochu másla nakrájeného na malé kousíčky, brokolici, lehce osolíme a opepříme. A znovu – brambory, sýr, máslo, sůl, pepř, brokolice, sůl, pepř, brambory,… Na závěr přijde vrstva brambor a sýra s máslem.

5Pečení

Smetanu rozehřejeme těsně pod bod varu, nesmí začít bublat. Následně s ní zalijeme připravenou naplněnou formu. Vložíme do trouby a ihned stáhneme teplotu na 100 °C (smetana by během pečení neměla bublat, jinak se srazí). Necháme péct zhruba 75–90 minut. Brambory musejí být upečené skrz, na povrchu mají upečenou zlatavou křupavou krustu a všechna smetana se vsákla. Necháme 10–15 minut vychladnout. Mírně vychladlé brambory nakrájíme na porce a podáváme.

co budeme potřebovat?

  • 10 větších brambor
  • 1 větší košťál brokolice
  • 250 - 300 g strouhaného švýcarského sýra (gruyère, raclette, tilsiter, appenzeller, případně lze i comté...)
  • 250 - 300 ml smetany (30%)
  • cca 100 g másla
  • sůl a pepř dle chuti

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.