logo

Steak
z vyzrálého roštěnce

steak z roštěnce

Počet porcí: 3
Příprava: 30 min.

jak na to?

1Připravíme maso

Maso musí mít pokojovou teplotu, proto jej cca 1 hod. před přípravou vyndáme z lednice.

2Předehřejeme troubu

Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsně před tepelnou úpravou maso osolíme. Těžkou, nejlépe litinovou pánev hodně rozpálíme, přidáme olej a počkáme, až se z něj zakouří. Do rozpáleného oleje položíme maso a 1 minutu s masem vůbec nehýbeme.

3Opékáme do zlatova

Po minutě s masem pohneme a opékáme do zlatova. Pak maso obrátíme na druhou stranu a celý postup zopakujeme. Když je maso po obou stranách opečené, sundáme pánev z plotny a slijeme olej. Na pánev místo oleje přidáme máslo a rozmarýn a bublajícím máslem steak několikrát přeléváme. Poté vložíme maso i s pánví do rozpálené trouby a pečeme dle požadovaného stupně propečení:

  • Rare (krvavý) cca 5 min.
  • Medium (středně propečený) cca 7 min.
  • Well done (úplně propečený) cca 9 min.

4Podáváme

Maso vyndáme z trouby a přesuneme na teplý talíř. Zakryjeme je alobalem a necháme 5 min dojít (odpočinout). Maso poté krájíme na plátky tlusté cca 0,5 cm, vždy přes vlákno.

5A k tomu brambory s rukolou

Brambory očistíme a uvaříme i se slupkou v osolené vodě cca 15-20 min. Uvařené brambory scedíme, rozkrojíme na půlky a opečeme na pánvi na trošce slunečnicového oleje do zlatova. Osolíme, opepříme a sundáme pánev z ohně. Na závěr na pánev přihodíme rukolu, promícháme a můžeme podávat.

Náš tip

Odhad času propečení masa je orientační. Každá trouba i masa od různých dodavatelů se chovají jinak. Chce to vyzkoušet a najít ten „svůj“ timing. Maso po vytažení s trouby nechte zakryté 5 minut odležet.

co budeme potřebovat?

  • 700 g vysokého roštěnce
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • větvička rozmarýnu
  • 450 g baby brambor
  • hrst rukoly
  • sůl
  • pepř

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.