logo

Příběh českého ghíčka

Co je to vlastně ghí, jak se dá používat a jak vznikl nápad na jeho výrobu, jsme se zeptali jedné z tvůrčího dua Andrei Dostálové.

 

Jak vás napadlo pustit se do výroby takto pro českou kuchyni neobvyklého výrobku?

 Pod názvem ghí známe skutečně přepuštěné máslo z ajurvédy, což je tisíce let stará indická medicína. Nicméně přepuštěné máslo se používalo a stále používá napříč kontinenty a kulturami. Klasické máslo se takto zpracovává pro prodloužení jeho trvanlivosti a změně jeho vlastností. V této podobě vydrží až rok, nemusí se chladit, nepřepaluje se. Ale právě ajurvéda zná také jeho vynikající účinky na zdraví. My jsme získali recepturu z Indie, našemu okolí chutnalo, na trhu nebylo, tak jsem se do toho pustili.

 

Co pro vás bylo v začátcích podnikání nejsložitější?

 Nejsložitější bylo úplně všechno! V potravinářské výrobě jsme byli nepolíbení, takže legislativa, ale i nedostatek peněz, začali jsme úplně od nuly.

 

Co vám nejvíce pomohlo?

 Co nám naopak pomohlo, byla motivace, o ghíčko je velký zájem. A určitě úžasná podpora okolí, ať už rodiny, přátel… a vstřícnost veteriny!

 

Co je pro výrobu ghí nejtěžší sehnat? Kde berete máslo?

 Paradoxně to není máslo, ale kvalitní, vkusný a dostupný obal. Ať už sklo, víčka, etikety, a to nejen na našem trhu. Dobré české máslo problém sehnat není.

 

Jak ghí vyrábíte?

 Vše děláme ručně. Máme, pochopitelně, spolupracovníky, kteří vaří, polepují, atd. Tento postup chceme zachovat. Raději dáme vydělat kamarádce, která pečuje o postiženou dceru, než investovat do linek a strojů.

 

Vyrábíte i v biokvalitě. Kde nakupujete bio suroviny? Je s tím problém?

 Biokvalita byla od začátku náš cíl, věříme, že postupně přejdeme pouze na ni. Principy ekologického zemědělství ctíme a podporujeme. Kromě toho bio máslo je úplně jiný výchozí materiál pro výrobu a výsledek tomu odpovídá. Ghíčko je lepší, voňavější, chutnější… Bio máslo ve velkém množství už trochu problém je. Jediný zpracovatel bio másla měl před vánoci výluku a my jsme za rozumnou cenu nesehnali bio máslo, výroba v sezoně stála. A to byla škoda.

 

Chystáte nějaké noviny?

 Určitě chystáme novinky. Tou poslední bylo právě uvedení ghíčka v kvalitě BIO, nyní jsou to ghí bylinná, která budeme postupně představovat na festivalech, trzích a podobných akcích. Zde máme jedinečnou možnost komunikovat přímo se zákazníky a získávat zpětnou vazbu, což nás opět velmi motivuje a baví.

 

A na závěr, můžete nám prozradit pár tipů, jak ghí v kuchyni nejlépe využít?

Určitě a ráda, zde je několik našich tipů:

Ghí smíchat s medem v poměru 2:1 a natřít na pečivo. Lžičku ghí si dát do čaje, vynikající na dobití energie. Na ghí osmažit cibulku a tu pak použít na brambory, bramborové knedlíky, čočku apod. Libovolnou zeleninu podusit na bylinkách s lžící ghí. Ghí se skvěle pojí s bylinami a kořením, chceme- li jejich účinky využít co nejlépe, je to ideální způsob použití.

Chilli ghí potřeme nasucho opečenou topinku a obložíme libovolnou zeleninou, mozzarelou. Na ghí jsou vynikající smažit lívance.

Využií je velice široké, nemluvím o indické kuchyni, tam je v každém jídle;).

Děkujeme za rozhovor.

Více info o českém ghí zde: http://ceskeghicko.cz/

 

 

 

 

 

 

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.