logo

Pečený králík na dijonské hořčici

Vynikající francouzská klasická příprava králíka.

 

Příprava: 10 minut
Pečení masa: 90 minut

Ingredience pro 4 osoby

jak na to?

1Příprava králíka

Králíka rozřežeme na porce, osolíme a opepříme.
Každou porci pečlivě potřete dijonskou hořčicí.

2Pečení králíka

Nakrájíme slaninu na kostky a opečeme ji v pekáči, po chvilce přidáme naporcovaného králíka. A opečeme ho ze všech stran.
Podlijeme bílým vínem, necháme provařit.
Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. (Řídíme se vlastní zkušeností s pečením masa, neb každá trouba peče jinak.)
Průběžně během pečení, králíka přeléváme.
Teprve když je maso měkké, odkryjeme ho a vypečeme dozlatova.

3Příprava omáčky

Máslo smícháme s moukou a uložíme do lednice.
Měkké maso vyndáme z pekáče stranou.
Do vypečené šťávy přidáme smetanu a vaříme. Až je omáčka vroucí pomalu do ní vmícháme máslo s moukou.
Povaříme cca 10 minut, osolíme a opepříme dle chuti.
Aby omáčka byla jemná, přecedíme ji přes síto.

4Příprava kaše

Oloupané brambory nakrájíme na kostky cca 3 cm velké a necháme na mírném ohni vařit v osolené vodě.
Mezi tím si v hrnci ohřejeme mléko s máslem.
Měkké brambory slijeme a přídáme k nim teplé mléko.
Rozmixujeme anebo rozšťoucháme na kaši. Dle chuti osolíme.

co budeme potřebovat?

  • 1 celý králík
  • 100 g slaniny
  • 8 lžiček dijonské hořčice
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 dcl bílého vína
  • 250 ml smetany
  • na bramborovou kaši
  • 1 kg brambor
  • 2 dcl mléka
  • 100 g másla
  • sůl

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.