logo

Kulajda de luxe

Za recept děkujeme Matyho chálce!

jak na to?

1Polévka

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku.
Naředíme vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme houby a vaříme pomalu 25 -40 minut (až budou houby uvařené).
Přidáme mléko, smetanu, ocet, dochutíme solí a pepřem a na samý závěr přihodíme drobně nakrájený kopr.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme.
Na slanině či jiném omastku orestujeme do zlata cibulku, přidáme brambory a rozšťoucháme. Ochutíme solí.

2Ztracené vejce

Do kastrolku s vařící vodou (cca 1,5 l) dáme 100ml octa.
Vejce si vyklepneme do hrnečku.
Vroucí voda nám zchladla přidáním octa, což je dobře. Voda na ztracená vejce nesmí klokotat, jen sem tam bublinka.
Ve vodě si lžící uděláme vír a vejce vlijeme. Tím že se vejce točí, tak se bílek nerozplizne, ale krásně se zatáhne okolo žloutku.  Někdo tvrdí, že se má vejce umístit do středu víru, jiní zase, že mimo.  Já ho umísťuji tam kam se trefím 🙂
Vaříme 2-3 minutky a vyndáme děravou naběračkou na misku či talířek.

3Servírování

Na hlubokém talíři si vytvoříme hnízdo ze šťouchaček na které položíme ztracené vejce, které opatrně nařízneme. Zalijeme vřelou polévkou.

Náš tip

Pokud chcete být u ztracených vajec absolutně přesní, tak je vařte 4 min, ale po vyndání je dejte okamžitě do nádoby s ledovou vodou, aby se okamžitě ukončil var.
Houby používejte raději sušené, jsou daleko aromatičtější a v polévce pěkně hrají.
Kopr přidávejte až po ukončení varu, jinak vám zešedne a ztratí intenzívní vůni.
Samozřejmě lze udělat kulajdu i bez vývaru, ale chce to pak více brambor a zeleniny do základu a nepodává se pozléze se šťouchačkama.

co budeme potřebovat?

  • 1 l hovězího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 300-400 ml mléka
  • 2-3 PL hladké mouky
  • 1-3 PL octa
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř
  • snítka kopru
  • 100 -150 g sušených hub namočených ve vodě
  • 3 větší brambory
  • 1 cibule
  • slanina, nebo 2 PL sádla (másla)
  • 100 ml octa
  • vejce

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.