logo

Karotkový krém

karotkovy krem

Počet porcí: 4
Příprava: 20 min.

jak na to?

1Na másle orestujeme...

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla (hned na začátku vaření cibuli osolíme cca 2 špetkami soli). Přidáme nahrubo nastrouhanou karotku, najemno nastrouhaný zázvor a bramboru nakrájenou na tenké plátky. Vše společně na másle do změknutí restujeme.

2Až je zelenina měkká

Až je zelenina měkká, přilijeme cca 0,5 dcl bílého vína a necháme jej zredukovat. Jakmile se víno vyvaří, přidáme 0,5 l zeleninového vývaru nebo vody a vše cca 10 min provaříme. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme, můžeme ji zjemnit troškou 31% smetany.

3Bylinkový olej

V hmoždíři nebo pomocí mixéru rozdrtíme bylinky (snítku petržele, estragonu a kerblíku), přidáme olivový olej a špetku hrubozrnné soli, aby se bylinky s olejem lépe spojily. Polévku pokapeme bylinkovým olejem a servírujeme.

co budeme potřebovat?

  • 300 g karotky
  • 100 g brambor (1 malá nebo ½ velké brambory) – varný typ C
  • 2 středně velké, bílé cibule
  • 15 g zázvoru
  • 25 g olivového oleje
  • svazek bylinek jemného charakteru (snítka petržele, estragonu a kerblíku)
  • trocha másla
  • trocha smetany 31%

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.