Francouzské vepřové ragú
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Česnekovo bramborová kaše
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience pro 4 osoby
Maso očistíme od blan a nakrájíme na nudličky o velikosti malíčku.
Šalotku očistíme a nakrájíme na měsíčky, česnek nakrájíme na plátky. Zázvor nastrouháme na jemno a vymačkáme z něj šťávu. Do hrnce nalijeme olivový olej a rozpálíme jej, přidáme nakrájenou šalotku a restujeme až zesklovatí.
Poté přidáme česnek a po minutce maso, které pečlivě osmažíme ze všech stran, aby se zatáhlo. Nakonec přidáme šťávu ze zázvoru, zalijeme vývarem.
K masu nasypeme lžíci tymiánu, nastrouhaný muškátový oříšek a bobkový list.
Vše provaříme cca 5 minut a přilijeme smetanu. Osolíme, opepříme a popřípadě dle chuti přidáme citrónovou šťávu.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti cca 3 cm.
Do hrnce dáme vodu, sůl a přidáme brambory. Na mírném ohni vaříme asi 30 minut, do změknutí.
Rozpálíme troubu na 200 °C
Celé palice česneku dáme na plech pokrytý pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme cca 15 minut až bude česnek měkký. Necháme česnek vychladnout a vymačkáme ho ze slupky.
Nalijeme mléko do hrnce, přidáme k němu máslo a ohřejeme ho.
Uvařené brambory scedíme, nalijeme do nich horké mléko s máslem, upečený česnek a rozmačkáme na kaši. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.