logo

Filo šneci od Maryny

„Ochutnejte svět“, březen je měsíc věnovaný Turecku a jeho kuchyni.

Foodblogerka Maryna – Laskominy od Maryny pro nás vymyslela recept inspirovaný tureckými dezerty.

Je velmi jednoduchý a zvládne ho i úplný kuchařský začátečník.

Příprava dezertu: 30 minut

Pečení dezertu: 20 minut (Řídíme se vlastní zkušeností s pečením, neb každá trouba peče jinak)

Uležení dezertu: 12 hodin

jak na to?

Ingredience

20150227_044815

1Výroba sirupu

Vodu svaříme s cukrem a citronovou šťávou, cukr se musí úplně rozpustit. Necháme vychladnout.

2Příprava ořechů

Všechny ořechy, kromě pistácií, pomeleme společně na hrubo, promícháme je se skořicí, mletým kardamomem a třtinovým cukrem.

Pistácie pomeleme na jemno zvlášť.

20150227_045314

3Příprava másla a těsta

Máslo necháme rozpustit a chvíli odstát, aby nebylo příliš vřelé.

20150227_045446

Pokud použijeme mražené filo těsto, necháme ho předem rozmrznout.     

4Příprava šneků na pečení

První list filo těsta potřeme po celé ploše máslem, přikryjeme jej druhým listem, opět jej potřeme máslem a stejně to zopakujeme i se třetím listem.

20150227_045617

Třetí list posypeme polovinou ořechově směsi a tu pokapeme cca 2 lžícemi tekutého medu.

20150227_045929

Těsto po jeho delší straně srolujeme, roličku rozkrájíme na špalíčky 2½ cm široké.

20150227_045947

20150227_050009

Špalíčky naskládáme řezem dolů do pekáčku nebo zapékací misky. Stejně postupujeme s druhou polovinou surovin.

 

20150227_050105naskladane na plechu

 

5Pečení šneků a uložení

Šneky pečeme 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C.

v troube

 

Ihned po vytažení z trouby je přelijeme cukrovým sirupem a posypeme je pistáciemi.

20150227_054321

 

Necháme celou noc stát, aby nasákly sirupem.

co budeme potřebovat?

  • Na sirup
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Na šneky
  • Filo těsto
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g pekanových ořechů
  • 20 g vyloupaných pistácií
  • 100 g másla
  • 1 lžíce kardamomu
  • 3 lžičky skořice
  • 60 g medu
  • 60 g třtinového cukru

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.