Využijte zásobu zralého avokáda i jinak než jen do guacamole – upečte si jednoduché bezlepkové brownies. Ovoce v receptu navíc můžete jednoduše obměňovat, skvěle chutná s borůvkami, ostružinami či zralými hruškami a ozvláštnit můžete třeba i špetkou chilli, levandule či skořice.
Všechny suroviny si odvážíme a připravíme na linku. Troubu dáme předehřát na 180 °C.
Dáme vařit vodu v menším kastrolku. Na něj umístíme skleněnou nebo nerezovou mísu (voda by neměla dosahovat na dno mísy). Čokoládu rozlámeme na menší dílky, umístíme do nahřívající se mísy a necháme rozpustit. Přidáme 2 lžíce vody nebo mléka a rozmícháme dohladka.
Mezitím si rozkrojíme, vyloupneme a rozmačkáme avokádo, dáme do jiné mísy. Rozklepneme vejce a přidáme k avokádům, promícháme intenzivně metličkou, až vznikne hladký krém.
Kůru z pomeranče ostrouháme na jemném struhadle. Následně z pomeranče nožem okrájíme slupku tak, aby pomeranč měl odříznutou bílou povrchovou blánu. Pak ho rozpůlíme a postupně vykrajujeme filátka – řezy ve tvaru písmene V. Ve finále máme čistá filátka, žádné blanky ani bílá vlákna.
Do směsi avokáda s vejci přimícháme cukr, kakao a kakaové boby (pokud chcete/máte), sodu, špetku soli a pomerančovou kůru. Stěrkou vetřeme rozehřátou čokoládu a přikápneme vanilkový extrakt. Promícháme, měl by vzniknout hladký krém s konzistencí velmi hustého pudingu.
Malý plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme na něj filátka z pomeranče. Následně zalijeme čokoládovou hmotou a uhladíme stěrkou. Dáme péct na 20 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 15 minut. Brownies jsou upečené, pokud jsou okraje pevné a zbytek hmoty je ještě měkký a vláčný.
Výsledné řezy jsou velmi šťavnaté a plné čokoládové chuti. Pokud nejste na dietě, doporučujeme s kopečkem šlehačky, která trochu zjemní hořkost čokolády a výslednou chuť zaoblí.