logo

Bezlepkové avokádové brownies

Využijte zásobu zralého avokáda i jinak než jen do guacamole – upečte si jednoduché bezlepkové brownies. Ovoce v receptu navíc můžete jednoduše obměňovat, skvěle chutná s borůvkami, ostružinami či zralými hruškami a ozvláštnit můžete třeba i špetkou chilli, levandule či skořice.

jak na to?

1Troubu předehřejte, suroviny nachystejte

Všechny suroviny si odvážíme a připravíme na linku. Troubu dáme předehřát na 180 °C.

2Rozpusťte čokoládu

Dáme vařit vodu v menším kastrolku. Na něj umístíme skleněnou nebo nerezovou mísu (voda by neměla dosahovat na dno mísy). Čokoládu rozlámeme na menší dílky, umístíme do nahřívající se mísy a necháme rozpustit. Přidáme 2 lžíce vody nebo mléka a rozmícháme dohladka.

3Hladký krém z avokáda a vejce

Mezitím si rozkrojíme, vyloupneme a rozmačkáme avokádo, dáme do jiné mísy. Rozklepneme vejce a přidáme k avokádům, promícháme intenzivně metličkou, až vznikne hladký krém.

4Práce s pomerančem

Kůru z pomeranče ostrouháme na jemném struhadle. Následně z pomeranče nožem okrájíme slupku tak, aby pomeranč měl odříznutou bílou povrchovou blánu. Pak ho rozpůlíme a postupně vykrajujeme filátka – řezy ve tvaru písmene V. Ve finále máme čistá filátka, žádné blanky ani bílá vlákna.

5Všechno promíchejte

Do směsi avokáda s vejci přimícháme cukr, kakao a kakaové boby (pokud chcete/máte), sodu, špetku soli a pomerančovou kůru. Stěrkou vetřeme rozehřátou čokoládu a přikápneme vanilkový extrakt. Promícháme, měl by vzniknout hladký krém s konzistencí velmi hustého pudingu.

6Dejte péct

Malý plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme na něj filátka z pomeranče. Následně zalijeme čokoládovou hmotou a uhladíme stěrkou. Dáme péct na 20 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 15 minut. Brownies jsou upečené, pokud jsou okraje pevné a zbytek hmoty je ještě měkký a vláčný.

Náš tip

Výsledné řezy jsou velmi šťavnaté a plné čokoládové chuti. Pokud nejste na dietě, doporučujeme s kopečkem šlehačky, která trochu zjemní hořkost čokolády a výslednou chuť zaoblí.

co budeme potřebovat?

  • 200 g rozmačkaného avokáda (zhruba jedno velké)
  • 100 g kvalitní čokolády (pokud je třeba, vyberte bezlaktózovou) + 2 lžíce vody/mléka (podle potřeby bez laktózy)
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 1 biopomeranč: kůra + vykrájená filátka
  • Volitelně: 2 lžíce drcených kakaových bobů
koupit všechny ingredience

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online;
v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
naše všeobecné obchodní podmínky |  ochrana osobních údajů |  cookies |  BIO certifikát