logo

Clafoutis – francouzský třešňový koláč

Sezóna třešní a višní je v plném proudu – doporučujeme vyzkoušet tento skvělý francouzský dezert. Tradičně se peče s nevypeckovaným ovocem, ale proti chuti žádný dišputát – klidně vypeckujte. Jí se ještě teplý, ale schválně ho zkuste nechat vychladnout (pokud to dokážete).

jak na to?

1Suroviny nachystejte, troubu předehřejte

Všechny ingredience si připravte na linku. Troubu předehřejte na 180 °C.

2Ovoce dejte macerovat. Vymažte si formu

Višně (nebo třešně) v míse promíchejte s cukrem a pálenkou a nechte macerovat asi hodinu v lednici. Dortovou nebo koláčovou formu vymažte máslem a vysypte cukrem.

3Prošlehejte žloutky s cukrem

V míse prošlehejte žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou na objemu.

4Mléko, smetanu a máslo prohřejte, přidejte vanilku

Mléko, smetanu i máslo prohřejte v mikrovlnce či na pánvi, dokud se máslo nerozpustí, a nechte chladnout. Když je směs vlažná, ale máslo stále tekuté, přidejte vanilku (ne dřív, aby se aromatické oleje neodpařily).

5Vytvořte těsto

Mouku se solí prosejte (nebo alespoň prokypřete metličkou). Pak střídavě do směsi žloutků přidávejte mouku a mléčnou směs a současně promíchávejte metličkou. Vznikne poměrně řídké těsto.

6Přidejte macerované ovoce, přelijte těstem a pečte

Do formy nasypejte macerované višně (třešně). Přelijte těstem a dejte péct na 25–35 minut dozlatova (podle výšky těsta spíš kratší nebo delší čas). Během pečení troubu NEOTEVÍREJTE.

7Hotovo!

Nechte mírně vychladnout. Pokud chcete, posypte moučkovým cukrem a podávejte.

co budeme potřebovat?

  • 500 g (vypeckovaných) třešní nebo višní
  • 2 lžíce višňové pálenky či višňovky
  • máslo na vymazání formy
  • cukr krupice na vysypání formy
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z biocitronu
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 střední vejce
  • 3 žloutky
  • 90 g cukru krupice
  • lžička vanilkového extraktu
  • 160 ml mléka
  • 160 ml smetany ke šlehání

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.