logo

Jednoduchá francouzská cibulačka

Recept na jednoduchou a přitom chutově skvělou polévku.

Světoznámá cibulačka pochází přímo z Paříže.

Údajně má svůj původ v barech a hospodách v sousedství tržnice Les Halles, kde si ji pro zahřátí dávali trhovci.

jak na to?

1Připravte cibuli

Očištěnou cibuli nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme máslo, přidáme cibuli a opekáme ji cca 10 minut, dokud nezměkne.

2Přidejte cukr, víno a vývar

Poté přidáme cukr a mícháme dalších 10 až 15 minut, dokud cibule nezhnědne. Dejte pozor, aby se vám nepřipálila, pak by polévka byla hořká. Jakmile cibule zhnědne, přilijeme bílé víno a vývar. Necháme pozvolna zavařit.

3Zapečte tousty

Nastrouháme nahrubo sýr a posypeme jím toasty nebo bagetu. Zapečeme pod grilem nebo v troubě.

4Dochuťte polévku

Hotovou polévku podle chuti osolíme a opepříme.

Nalijeme do talíře a přidáme opečené toasty se sýrem.

Náš tip

Do polévky můžeme vmíchat čerstvou petržel.

co budeme potřebovat?

  • 4 cibule
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 50 g másla
  • 2 dcl bílého vína
  • 0,8 l kuřecího vývaru
  • 4 plátky toastového chleba nebo francouzská bageta nakrájená na plátky
  • 100 g sýru gruyère
  • sůl
  • pepř

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.