logo

Vepřová pečeně s kapustou na špeku

Vepřová pečeně
Příprava: 10 minut
Pečení: 2 – 3 hodiny

Kapusta na špeku
Příprava: 10 minut

Vaření: 30minut

Bramborový knedlík
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut

 

Ingredience pro 4 osoby.

jak na to?

1Příprava masa

Troubu si rozehřejeme na 160°C.
Maso osolíme, opepříme. V misce smícháme rozdrcený česnek s hořčicí a touto směsí potřeme maso, posypeme bylinkami. Na pánvi rozpálíme olej a ze všech stran maso opečeme, aby se zatáhlo.

2Příprava na pečení

Do pekáče dáme nakrájenou cibuli na kroužky. Přidáme opečené maso a podlijeme 2 – 3 dcl vody. Zakryjeme a dáme péct.

3Pečení

Během pečení maso kontrolujeme a podléváme vodou. Až je maso měkké, zvýšíme teplotu v troubě na 200°C a necháme zapéct bez poklice cca 10 minut, aby získalo barvu.

4Příprava omáčky

Maso z pekáče dáme bokem a výpek necháme vyvařit na tuk, ten zaprášíme hladkou moukou a necháme chvilku restovat, pak podlijeme 2 hrnky vody nebo vývaru.
Provaříme a přecedíme omáčku přes síto.

5Příprava kapusty na špeku / Příprava jíšky

V hrnci rozpálíme máslo a necháme ho zpěnit. Přidáme mouku a pečlivě mícháme cca 3 minuty.
Stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

6Příprava kapusty

Kapustu očistíme a nakrájíme na široké nudle o velikosti 1,5 x 4 cm.
Rozpálíme olej na pánvi a přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, po chvilce přidáme cibuli nasekanou na kolečka a restujeme až zesklovatí.
Česnek si nakrájíme na plátky a přidáme ho k cibuli, přisypeme kmín a na závěr kapustu.
Promícháme a zalijeme vodou.
Dusíme do měkka, před koncem vaření přidáme vychladlou jíšku, která to zahustí.
Na závěr osolíme a opepříme.

7Příprava knedlíků

Uvaříme si brambory ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme je.
Připravíme si misku do které budeme strouhat brambory na jemno, přidáme celé vejce, hrubou mouku a sůl. A mícháme až vznikne těsto, ze kterého uděláme, dle velikosti hrnce, buď dlouhé válečky nebo menší šišky.
Do osolené vařící vody pomalu šišky vkládáme a vaříme 25 minut.
Po uvaření, knedlíky potřeme sádlem nebo olejem, aby neoschly.

co budeme potřebovat?

  • Na vepřovou pečeni
  • 1 kg vepřové krkovičky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 střední cibule
  • 4 snítka tymiánu
  • 1 snítko rozmarýnu
  • olej
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • kapusta na špeku
  • 800 g kapusty
  • 100 g špeku
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kmín celý
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g máslo
  • olej
  • Bramborový knedlík
  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce sádla nebo olej

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.