Vepřová pečeně
Příprava: 10 minut
Pečení: 2 – 3 hodiny
Kapusta na špeku
Příprava: 10 minut
Vaření: 30minut
Bramborový knedlík
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Ingredience pro 4 osoby.
Troubu si rozehřejeme na 160°C.
Maso osolíme, opepříme. V misce smícháme rozdrcený česnek s hořčicí a touto směsí potřeme maso, posypeme bylinkami. Na pánvi rozpálíme olej a ze všech stran maso opečeme, aby se zatáhlo.
Do pekáče dáme nakrájenou cibuli na kroužky. Přidáme opečené maso a podlijeme 2 – 3 dcl vody. Zakryjeme a dáme péct.
Během pečení maso kontrolujeme a podléváme vodou. Až je maso měkké, zvýšíme teplotu v troubě na 200°C a necháme zapéct bez poklice cca 10 minut, aby získalo barvu.
Maso z pekáče dáme bokem a výpek necháme vyvařit na tuk, ten zaprášíme hladkou moukou a necháme chvilku restovat, pak podlijeme 2 hrnky vody nebo vývaru.
Provaříme a přecedíme omáčku přes síto.
V hrnci rozpálíme máslo a necháme ho zpěnit. Přidáme mouku a pečlivě mícháme cca 3 minuty.
Stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
Kapustu očistíme a nakrájíme na široké nudle o velikosti 1,5 x 4 cm.
Rozpálíme olej na pánvi a přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, po chvilce přidáme cibuli nasekanou na kolečka a restujeme až zesklovatí.
Česnek si nakrájíme na plátky a přidáme ho k cibuli, přisypeme kmín a na závěr kapustu.
Promícháme a zalijeme vodou.
Dusíme do měkka, před koncem vaření přidáme vychladlou jíšku, která to zahustí.
Na závěr osolíme a opepříme.
Uvaříme si brambory ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme je.
Připravíme si misku do které budeme strouhat brambory na jemno, přidáme celé vejce, hrubou mouku a sůl. A mícháme až vznikne těsto, ze kterého uděláme, dle velikosti hrnce, buď dlouhé válečky nebo menší šišky.
Do osolené vařící vody pomalu šišky vkládáme a vaříme 25 minut.
Po uvaření, knedlíky potřeme sádlem nebo olejem, aby neoschly.