logo

Torta pasqualina

Tak jako v Česku nesmí na Velikonoce chybět nádivka, v Itálii se tradičně připravuje špenátový velikonoční koláč. A stejně, jako si v Česku každý svůj rodinný recept upraví podle toho, jak jemu vyhovuje, je i více možností, jak se s tímto koláčem popasovat. Martina Lancingerová, autorka blogu Vařeniště.cz, se rozhodla si recept upravit také trochu podle sebe, nicméně z něj nemizí typická surovina pro Velikonoce – vajíčka.

Množství ingrediencí je na formu o průměru 26 centimetrů.

jak na to?

1Zpracujte těsto

Mouku smíchejte s větší špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutky a prsty začněte zpracovávat. Až se vám vytvoří žmolenka, přidejte vodu a zpracujte vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo příliš suché, přidejte ještě trošičku másla. Zabalte těsto do fólie a uložte na dvě hodiny do lednice.

2Připravte si náplň

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Do hrnce vložte opraný špenát. Chvíli promíchávejte. Když ovadne, slijte špenát do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Špenát sceďte a vodu z něj vymačkejte. Překrájejte na menší kusy a přendejte do větší misky.

Ke špenátu přidejte vajíčka, sýr, zakysanou smetanu, osolte, přidejte tymián – lístky z větší snítku čerstvého tymiánu anebo 1–2 lžičky sušeného. Důkladně promíchejte, aby se suroviny propojily.

3Ze 1/3 těsta udělejte povrch koláče

Z těsta oddělte asi 1/3. Nastrouhejte gorgonzolu a smíchejte ji s touto částí těsta. Znovu uložte do lednice.

4Předpečte korpus

Těsto, které zbylo (2/3), rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím pečicí formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem a vysypte luštěninami až po okraj.

Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a nechte 7 minut péct naslepo. Pak sundejte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.

5Dopečte

Předpečený korpus zalijte náplní, po obvodu rozmístěte oloupaná, natvrdo uvařená vajíčka. Těsto se sýrem vyndejte z lednice a na hrubém struhadle nastrouhejte ho na povrch náplně.

Vložte koláč do trouby. Teplotu snižte na 180 °C a pečte asi 45 minut.

Náš tip

Krájejte až po úplném vychladnutí. Nejlépe uložte zchladlý koláč do lednice a krájejte až druhý den.

co budeme potřebovat?

  • Těsto
  • 400 g hladké špaldové mouky (můžete namíchat i s celozrnnou)
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 5 lžic vody
  • Náplň
  • 800 g špenátu
  • 7 vajec uvařených natvrdo
  • 3 syrová vajíčka
  • 400 g sýru typu Lučina nebo ricotty
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
  • tymián
  • Něco navíc
  • 50 g gorgonzoly

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.