logo

50 odstínů Velikonoc… přírodních

Na úvod jedna nepříjemná pravda: přírodně barvená vajíčka nikdy nebudou konkurovat těm kupovaným, speciálním vaječným barvám. Barvičky na vajíčka mají lepší kryvost, nabarví vejce stejnoměrně a klidně třeba se stříbrným třpytem. Přírodní barvení vám může dát flekatá vajíčka bledých odstínů. Ale také spoustu radosti, úžasu nad kouzly přírody a absolutně zdravá vajíčka, jejichž skořápky můžete bez obav poslat do kompostu.

Ať už barvíte nahnědo cibulí, nebo narůžovo červenou řepou, postup je pro každou barvu podobný: vezměte surovinu, kterou k barvení použijete, dejte ji do hrnce, zalijte vodou a svařte – obvykle stačí 10–15 minut. Čím výraznější odstín chcete, tím větší koncentraci barvicí suroviny použijete (to dá rozum).

Takto vzniklý nálev nechte vychladnout a potom v něm uvařte dobře omytá (tj. odmaštěná) vejce. Po uvaření je vytáhněte, nechte vychladnout (vejce i nálev) a potom je do barvicí lázně znovu vraťte. Záleží-li vám hlavně na barvě vajíček a ne na jejich chuti, klidně je v nálevu povařte třeba půl hodiny, ale připravte se na to, že potom uvnitř najdete natvrdo uvařené vejce se zašedlým žloutkem. Za nás je to škoda kvalitního vejce na úkor výraznějšího barevného efektu.

Výraznější barvy docílíte i kyselým trikem před samotným barvením. Šoupněte vejce na 10 minut do octové lázně (stačí 3 lžíce octa na 1 litr vody). Pak opatrně otřete narušenou svrchní vrstvu skořápky. Vejce bude hrubější, ale barva na něj lépe chytne.

Na závěr další trik, aby vám vejce skočilo na špek: Vyleštěte ho kůží od slaniny, případně papírovou utěrkou navlhčenou olejem. Uvidíte, jak prokoukne!

A teď k těm barvám

První díl inspirace jsme nadělovali v tomto článku a dnes tedy přinášíme tipy na další přírodní barvy.

Žlutá

Spolehlivě barví kurkuma, ale také heřmánek. Zkusit můžete i březové listí (to ale v našich zeměpisných šířkách v této době ještě moc není k mání) nebo silný mrkvový odvar.

Zelená

Kromě tradičního špenátu nebo kopřiv vyzkoušejte jasanovou kůru, petrželovou nať nebo kůru rakytníku.

Modrá

Na modro prý krásně barví borůvky. Po pravdě řečeno… nevíme. V tomto čase nejsou u nás borůvky úplně přirozenou potravinou, proto fandíme červenému zelí. Do odvaru nezapomeňte přidat ocet – kyselé prostředí změní barvu z fialové na modrou.

Červená

Červenou vám udělá červená řepa. Není to ta sytě červená jako u vozů Ferrari nebo švýcarských armádních nožů, ale náběh to má. Nebo to zkuste s brusinkami či klikvou.

Hnědá

Tady je to jasné – vedou cibulové slupky a v závěsu za nimi je káva. Ale máme tajný tip: zkoušeli jste naše čajová vejce?

V galerii najdete obrázky přírodně barvených vajíček fanoušků Sklizeno, kteří se o ně podělili v rámci loňské soutěže na našem Instagramu.

Přejeme mnoho zábavy při barvení!

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.