logo

Mlékárna Polná

Mlékárna se nachází na okraji města Polná, které leží ve střední části Českomoravské vrchoviny na hranicích Čech a Moravy. Mlékárna Polná byla založena jako součást družstva v Přibyslavi v roce 1938. V lednu roku 1952 zahájila mlékárna provoz v nových výrobních prostorách přímo v Polné.

V současné době mlékárnu spravuje soukromá společnost Mlékárna Polná spol. s r.o. Zpracovávané mléko mlékárna nakupuje v ekologicky zachovalých oblastech Českomoravské vrchoviny v úzké spolupráci se zemědělskými prvovýrobci. Veškeré přijímané mléko je pod stálým veterinárním dozorem.

V současném sortimentu mlékárny kromě stěžejní výroby Balkánského sýra převažují sýrové speciality, od r. 1998 se vyrábí sýr Zlatá Praha a větší důraz je kladen na výrobu pařených sýrů. Od roku 2012 vyrábí pařený sýr Jadel a od r. 2013 Polenskou stuhu. Součástí nabídky je také produkce smetanového sýru italského typu pod názvem Maskar z Polné.

Z Mlékárny Polná najdete v sortimentu Sklizeno Balkánský sýr, Kolibu (čistou i uzenou), Maskar z Polné a oblíbenou Zlatou Prahu – jak čistou, tak s bazalkou.

Bližší informace o jednotlivých sýrech:

Balkánský sýr

  • Balkánský sýr se vyrábí z kravského mléka pomocí speciálních kultur, které zajistí hluboké prokysání sýřeniny a výslednou nakyslou slanou chuť. Sýr je tak pořád čerstvý a plný „šťávy“. Hodí se do salátů, polévek, k zapékání, čerstvý jako součást studených mís.

Koliba

  • Jedná se o pařený a uzený sýr vyráběný z kravského mléka. Má tradiční kulatý tvar malého bochníčku s vytvarovaným vzorem košíčku, ve kterém horká hmota tuhne. Koliba je uzena klasicky v kouři z bukového dřeva. Je určena pro přímou konzumaci v podobě příloh, ozdobených mís nebo i do teplé kuchyně.

Zlatá Praha

  • Zlatá Praha vychází ze severského typu sýru jako např. Havarti. Vyrábí se výhradně z kravského mléka a doplňkových mléčných kultur. Pro lepší chuť a vůni struktura sýru nemá oka, ale spoustu malých štěrbinek. Chuť je ovlivněna minimálně tříměsíční dobou zrání.

Před přímou konzumací ponechte sýry alespoň 15 minut při pokojové teplotě, aby se vám otevřela a rozvinula jejich chuť a vůně. 😉

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.