logo
 

Španělská bramborová tortilla

Recept na oblíbené španělské tapas – bramborovou tortillu s chorizem. Ve Španělsku se často podává vychlazená a pokrájená na malé kousky o velikosti jednoho sousta. Ale neuděláte chybu ani když ji budete podávat teplou, rozkrájenou na větší kusy k obědu.

jak na to?

1Nakrájejte brambory a zeleninu

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky zhruba 3-4 mm vysoké. Připravte si i zbytek zeleniny na potřebné velikosti.

2Opečte brambory

V silnostěnné pánvi rozehřejte olej, přidejte šalotku a brambory a pomalu opékejte několik minut, dokud brambory nepovolí a nejsou na skus skoro měkké.

3Příprava bramborové tortilly

Vejce si v misce rozmíchejte vidličkou spolu s 1/2 lžičkou soli a trochou čerstvě mletého pepře. Část brambor vyndejte z pánve ven. Na zbylé nasypejte chorizo a jarní cibulku. Pokryjte oddělenými bramborami a přelijte vejci a nechejte opékat na mírném plameni, dokud není spodní strana upečená – tedy vajíčka ztuhlá a povrch začíná lehce zlátnout.

4Tortillu otočte a dopečte

Pomocí talířku tortillu otočte. Talířek dejte dnem vzhůru na pánev, rychle otočte a pánev vraťte na sporák. Do ní okamžitě po talířku svezte otočenou tortillu zpátky. Nechejte dopéct spodní stranu pár minut na mírném plameni. Pokud máte pánev s malým průměrem a tím pádem vysokou tortillu, můžete ji na závěr ještě vložit na 10 minut dopéct do trouby předehřáté na 150 °C, pak bude upečená i uprostřed zcela jistě.

5Podávání

Tortillu nechte trochu vychladnout, přendejte na talíř a podávajte. Pokud ji chcete podávat jako tapas, nechte ji vychladit a ztuhnout docela, nejlépe i v lednici, a krájejte na malé kousíčky a servírujte.

co budeme potřebovat?

  • 4 větší brambory
  • 4 vejce
  • 1 šalotka pokrájená najemno
  • sůl a pepř
  • svazek jarní cibulky pokrájený nadrobno
  • chorizo pokrájené na plátky a případně přepůlené
  • olej na opékání - 1 lžíce

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.