logo

Pórková polévka s bramborem

Doba přípravy polévky: 15 minut

Doba vaření polévky: 25 minut

Ingredience pro 4 osoby

jak na to?

1Příprava zeleniny

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek rozdrtíme nebo nasekáme nožem. Očištěný, omytý pórek zbavíme konce a nakrájíme na nudličky. Nejlepší je středová světlá část pórku až k cibulce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky cca 1 až 2cm dle vlastní libosti.

2Vaření

Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.

Cibuli orestujeme do sklovata v hrnci s rozpáleným olejem, poté přidáme česnek a pórek.

Vše restujeme ještě asi 2 minuty a zalijeme vývarem.

Přidáme koření (bobkový list, nové koření), doporučujeme používat sítko na koření.

Muškátový ořech nastouháme přímo do polévky.

Přilijeme smetanu a pozvolna vaříme cca 15 minut.

3Zahuštění

Uvařené brambory scedíme, třetinu rozmixujeme a vložíme do polévky spolu s ostatními uvařenými bramborami.

Dochutíme solí a pepřem, necháme zavařit.

 

Náš tip

Pro spestření můžete přidat orestované houby, např. žampióny anebo slaninu.

Zajímavou chuť dodá také osmažená čekanka.

co budeme potřebovat?

  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší pórek
  • 0.3 l smetany na vaření
  • 0.7 kg brambor
  • 0.4 l vývaru
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 lístky bobkového listu
  • 7 kuliček nového koření
  • 1/3 muškátového ořechu
  • olivový olej

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.