logo

My všichni jsme Homo grilliens

Záliba opékání jídla nad ohněm je odvěká. Jak moc odvěká? Pojďte se společně s námi vypravit do historie. A vlastně ještě dál…

Bylo nebylo…

Skupina samců druhu Homo grilliens se probouzí do nového dne. Jejich první myšlenkou je opatření potravy – ano, dnes musejí něco ulovit, aby se před samicemi ukázali jako schopní pánové tvorstva a vydobyli si zaslouženého uznání a ocenění.

Přípravy na lov začínají prakticky okamžitě. Část tlupy čistí ohniště a připravuje všechno na večerní hodokvas, druhá část se vypravuje na lov. Bude jistě úspěšný, vždyť předešlého dne všichni prosili své bohy, aby jim dopřáli hojný úlovek.

Odpoledne je vše připraveno a čeká se jen na lovce. Přijdou s tučnou kořistí? Nebo dorazí s nepořízenou?

A už se začínají ozývat jejich hlasy. Zní vesele a spokojeně, což už zdálky značí úspěch. Už se první z nich objevují na prostranství za příbytkem tlupy. Každý z nich něco nese! Jeden vláčí kýtu z tura, druhý kus krční partie z kance, tenhle přináší jakési podivné bobule a tamten zase plástev medu.

Oheň již hoří a nic tedy nebrání zahájení hostiny. Maso je rozporcováno a opéká se na ohni. Místem se začíná linout příjemná vůně, všichni jsou vzrušení a nemohou se dočkat, až bude hotovo. Zatím tedy alespoň konzumují přezrálé bobule, po kterých jsou ještě veselejší, bujnější, společně vyrážejí hrdelní zvuky připomínající primitivní zpěvy a první z nich záhy začínají ztrácet kontrolu nad svou motorikou.

Ti starší a zkušenější nezapomínají v průběhu pečení potírat maso medem.

Konečně je maso upečené. Všichni se na něj společně vrhnou a už jen slastně žvýkají, polykají, omastek jim stéká po bradě, ale oni si z toho nic nedělají. Cítí se šťastně, jejich práce přinesla své plody, které si teď zaslouženě užívají…

 

Myslíte si, že jste četli příběh z doby lovců mamutů? Omyl, přátelé! To jsme se jen pokusili popsat grilovačku na začátku 21. století slovníkem kulturního antropologa. Takovou BBQ party, která by se mohla odehrát i na vaší zahradě, u vašich přátel nebo třeba na veřejném grilovacím místě.

Nuance se mohou lišit, ale průběh i podstata zůstává už od doby kamenné stále stejná. Zajistit potravu a potom se bavit při její společné přípravě a konzumaci. Grilování je zkrátka součástí naší genetické výbavy od úsvitu lidstva. My všichni jsme Homo grilliens!

Kdo nemá rád grilování?

Kdo by neměl rád grilování? Právě jsme si popsali, proč ho musíme milovat všichni. Existuje ovšem skupina lidí, které při zmínce o grilování naskáčou pupínky a orosí se jim čelo. Kdo jsou tito zvláštní lidé?

No přece členové Evropské komise! Před uvedením do funkce jim přece členové parlamentu mohou klást (a také kladou) mnohé nepříjemné otázky, aby prověřili, že svou funkci budou vykonávat dobře – svědomitě, profesionálně a nenechají se ovlivnit soukromými zájmy. A právě této zkoušce ohněm (hmm, jak případné) se říká grilování.

My ostatní si ovšem grilování nenecháme kazit. Přece co je 62 let fungování Evropské komise proti desetitisícům let grilovaček?

Kvalitní kousky na gril ulovíte u nás!

Nezapomeňte, že ani tolik nezáleží, NA ČEM grilujete, ale na tom, CO grilujete. Navštivte některou z našich prodejen, kde vám s výběrem těch nejvhodnějších kousků na vaši grilovačku rádi poradíme, nebo si vyberte v našich e-shopech.

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.