logo

Kváskový mazanec

Za recept děkujeme Matyho chálce!

jak na to?

1Kynutí

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr (i vanilkový), sůl, citronovou kůru, (badyán), žloutky, rozpuštěné máslo, rozinky i s rumem (přiměřené množství – max 0,05l) a kvásek a vlažné mléko.

Řádně promícháme a hněteme minimálně 15 minut.
Zakryjeme utěrkou či folii a necháme kynout (těsto při prvním kynutí musí svůj objem zdvojnásobit – může to trvat 2-4 hodiny).

2Tvarování

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě části a obě části přehněteme do hladka (těsto spadne, ale vůbec se toho nebojte).
Vytvarujeme v dlaních bochánky a těstem na válu otáčím a zároveň podhrnujeme  těsto dolů. Vzniknou nám pěkné, hladké a vysoké bochánky.

3Dokynutí a pečení

Uložíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout (u kváskové varianty klidně 1,5 – 2 hodiny).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů 25 -30 minut.

Náš tip

Správně se má před pečením naříznout mazanec do kříku ostrým nožem – ideálně žiletkou.
Pokud nebudete dávat rum, tak dejte trochu více mléka, ale počítejte s tím, že může kynout maličko déle.
Badyán je hodně výrazný a někdo ho nemá rád, ale viděl jsem do mazance strouhat i muškátový oříšek, takže se nebojte a udělejte si to jak to máte rádi 🙂

co budeme potřebovat?

  • 250g kvásku (základ z vašeho kvásku přikrmený cca 130g hladké pšeničné mouky a 120g vody)
  • 300g polohrubé mouky
  • 180g hladké mouky
  • 100g rozpuštěného másla
  • 120ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • špetka soli (špetka rozdrceného badyánu)
  • 1ČL citronové kůry
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70g rozinek namočených v rumu
  • mandle na posypání

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.