logo

Konfitované kuřecí stehno s tymiánem a citrónovou trávou, v másle Ghí

V rámci kampaně „Ochutnejte svět“ vám přinášíme recept na vynikající francouzské jídlo.

Ingredience pro 4 osoby.

Maso

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 60 minut

Kuskus

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 10 minut

jak na to?

1Příprava nádobí

Připravíme si nádobu na pečení, do které se nám vejdou všechna stehna. Můžeme použít vysokou zapékací misku, malý vysoký pekáč anebo hrnec, který lze použít do trouby. V této nádobě rozpustíme opatrně máslo Ghí.

2Příprava masa před pečením

Mezi tím si dáme na pánev trochu másla Ghí a opečeme stehna z obou stran, aby chytly pěknou zlatavou barvu.

 

3Příprava masa na pečení

Poté stehna osolíme, opepříme a vložíme je do nádoby s rozpuštěným Ghí tak, aby byla celá ponořena v másle. Přidáme tymián a citronovou trávu, kterou je lepší nalámat, aby se z ní uvolnila chuť a vůně. Stehna by měla být celá ponořená.

4Pečení masa

Připravené maso vložíme do trouby a pečeme na 120°C do měkka (cca 1 hodina).

5Příprava zeleniny na kuskus

Připravíme si oloupanou cibuli a česnek, omytou cuketu a papriku. Cibuli nasekáme najemno, cuketu, mrkev a papriku nakrájíme na kostičky 1×1 cm. Česnek nožem rozdrtíme a nasekáme.

6Předsmažení zeleniny na kuskus

Na rozehřátém másle orestujeme cibuli. Po chvíli přidáme česnek a nakrájenou mrkev na kostky. Restujeme cca 5 minut ji ,aby změkla.
Poté přidáme cuketu a hrášek.

 

7Bylinky do kuskusu

Tymián a rozmarýn otrháme a nasekáme. Můžeme použít i sušené koření.

Přidáme do hrnce k zelenině.

8Kuskus

Na závěr přidáme papriku a vše zalijeme vývarem nebo vodou. Necháme dojít k varu a přidáme kuskus. Vše pečlivě mícháme cca 2 minuty, než kuskus nasákne veškerou tekutinu. Stáhneme z ohně a přesvědčíme se, zda je kuskus měkký. Pokud není, vrátíme na oheň, přidáváme tekutinu a postup opakujeme, dokud kuskus nezměkne. Dochutíme solí a pepřem.

9Servírování

Kuskus nazdobíme na talíř, přidáme kuřecí stehno a lehce přelijeme máslem Ghí z pekáče. A můžeme ozdobit smítkem čerstvého tymiánu.

Dobrou chuť!

Náš tip

Pokud chcete mít na kuřátku křupavou kůžičku, nechte hotová stehna zapéct cca 5 minut v troubě vyhřáté na 200°C.

Můžeme použít celé kuře, stehna a prsa konfitujeme a ostatní použijeme na vývar.

co budeme potřebovat?

  • 4 ks kuřecích stehen s kostí
  • 450 ml másla Ghí
  • svazek tymiánu
  • 3 ks citrónové trávy
  • sůl
  • pepř
  • na kuskus
  • 1 větší cibule
  • 1 střední cuketa
  • 50g mladého hrášku
  • 1 střední mrkev
  • 1 červená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g kuskusu
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 50g másla
  • pár stonků tymiánu
  • stonek rozmarýnu

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.