logo

Jarní kuřátko se špenátovo-kopřivovou nádivkou

Kuře s nádivkou – oblíbený nedělní oběd v mnoha domácnostech. Jaro přímo vybízí k tomu, abyste do nádivky zpracovali kopřivy, které mají silné pročišťující účinky. Recept pro vás napsala naše kuchařka Daniela Bromová.

Pokud vám zbyde nádivka, upečte ji v zapékací misce bokem.

jak na to?

1Osolte a opepřete kuřátko

Kuřátko si osolíme a opepříme, aby sůl natáhlo, zatímco budeme připravovat nádivku. Troubu rozpalte na 220 °C.

2Namočte housku

Nakrájejte housku na kostičky a trochu pokapejte mlékem. Chceme, aby zvlhla, ne, aby se rozmočila.

3Připravte základ nádivky

Na oleji orestujte cibulku pokrájenou na kostičky a přidejte k ní nasekaný špenát a kopřivy. Na konci přidejte česnek a dochuťte solí a pepřem.

TIP: Kopřivy vás nebudou pálit, když je spaříte horkou vodou.

4Přidejte housku a naplňte kuřátko

Namočenou housku přimíchejte ke kopřivám a naplňte vnitřek kuřátka. Nádivku v břišní dutině zašijte nebo spíchněte párátky, celé kuřátko pak svažte a dejte péct.

5Pečte

Na úvodní vysokou teplotu pečte jen 10–15 minut, poté snižte na 140 °C. Až bude kuřátko upečené (poznáte například podle toho, že nohy jsou při zahýbání v kloubu volné), zvyšte opět teplotu a dopečte kůrčičku.

6Nechte kuřátko odpočinout

Před porcováním dejte kuřátku 10 minut pokoj (v alobalu). Šťáva se v mase pěkně rozloží.

7Dobrou chuť!

Náš tip

Pokud chcete rovnoměrně propečené kuřátko, pečte ho na roštu. Pod něj položte pekáč s trochou vody, abyste zachytili výpek.

co budeme potřebovat?

  • 1 jarní kuřátko
  • 1 houska
  • 1 malá cibule
  • 100 g listového špenátu
  • 500 g kopřiv
  • olivový olej
  • 50 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.