logo

Alsaský jablečný koláč

V rámci francouzského měsíce vám přinášíme recept na jednoduchý, rychlý a přitom skvělý alsaský koláč.

Koláč chutná velmi rozmazleným a rozmlsaným jazýčkům 🙂

Recept nám poskytla: Maryna / www.laskominyodmaryny.cz

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 50 minut

jak na to?

1Příprava těsta

Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
alsasky_kolac_testo

2Pečení korpusu

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Těsto propícháme vidličkou, aby se dobře propeklo. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.
20150120_16245620150120_162502

3Pečení koláče s náplní

Jablka omyjeme, nakrájíme na půl měsíce a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Naskládáme je do kruhu na koláč tak, aby se částečně překrývaly. Smetanu metličkou rozmícháme s vejci a moučkovým cukrem a nalijeme ji rovnoměrně na celou plochu koláče s jablkami.

Posypeme je třtinovým cukrem a dáme na cca 30 minut péct do trouby předehřáté na 160°C s horkovzduchem.
Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve následně jej krájíme.

20150120_171447alsasky_kolac_detail_upecene_testo_jablka_cukr_2alsasky_kolac_detail_upecene_testo_jablka_smetanaalsasky_kolac_detail_2

co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody
  • Ingredience na náplň
  • 4- 5 jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 velká vejce
  • 30 g moučkového cukru

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.