logo

Panforte di Siena

Perník plný ořechů a sušeného ovoce, které můžete měnit podle vaší chuti, je neoddělitelnou součástí Vánoc hlavně v Itálii. Zkuste si ho doma i vy. Vydrží i několik týdnů zabalený ve fólii, ale můžete ho nechat klidně odpočívat v chladu v krabici a potom nechat při pokojové teplotě povolit, aniž byste si vylámali zuby 🙂

Za recept děkujeme skvělé Báře z blogu Máma peče doma.

jak na to?

1.Rozpálení

Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).

2.Příprava náplně

Vyloupejte pistácie, které spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.

3.Slazení

Do kastrůlku dejte dohromady med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud nebude směs tvořit celek a cukr nebude rozpuštěný.

4. Spojení

Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).

5.Pečení

Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.

6.Vychlazení

Nechte přes noc vychladnout, poté pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.

co budeme potřebovat?

  • 113 g nesolených pistácií
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 75 g sušených meruněk
  • 75 g sušených fíků
  • 210 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 150 g čokolády (aspoň 50% čokolády)
  • 155 g třtinového cukru
  • 320 g medu
  • moučkový cukr na posypání

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.