logo

Jarní kuřecí prsíčko s omáčkou z medvědího česneku, chřestem a petrželovým pyré

jarní kuře s chřestem a medvědí omáčkouChcete recept jarní tak, jako by se právě vylíhl ze skořápky? Tumáte! Připravila ho pro vás Koko z Menu domů.

jak na to?

1Založte na petrželové pyré

Očistěte petržele a brambory, nakrájejte na kousky, orestujte na másle, osolte, opepřete, zalijte vodou a polovinou šlehačky, přiveďte pod pokličkou k varu, nechte pod ní probublávat minimálně 15 minut doměkka.

2Rozpalte troubu

Předehřejte troubu na 150 °C.

3Připravte si omáčku z medvědího česneku

Pokrájené listy česneku krátce nechte zjihnout na pánvi na troše přepuštěného másla, přidejte demi-glace, crème fraîche a nechte dvě minuty provařit. Důkladně rozmixujte, osolte a opepřete.

4Vyndejte kuře z lednice

Kuřecí maso osolte a opepřete, nechte přijímat pokojovou teplotu ideálně půl hodiny před opékáním.

5Připravte si chřest

Očistěte chřest (odstraňte dřevnaté konce) a oloupejte ho (bílý skoro celý, těsně u hlavičky můžete už slupku nechat, pokud není špinavá).

6Zredukujte pyré

Odklopte pokličku z petrželového pyré a nechte už jen odpařit a vyvařit skoro všechnu tekutinu.

7Spusťte páru

Připravte si chřest na pařáček a spusťte parní hrnec, multicooker na parní mode nebo dejte vařit trochu vody s napařovátkem do klasického hrnce na plotnu, ať za chvíli můžete chřest umístit do páry.

8Opečte kuře

Opečte kuřecí na přepuštěném másle na pánvi na střední výkon plotýnky 3–4 minuty po každé straně.

9Upečte kuře

Vložte kuře do předehřáté trouby a nechte ho tam cca 7–10 minut (podle velikosti porcí).

10Dejte chřest do páry

Po chvíli dejte chřest do páry, bude mu tam stačit 6–7 minut (podle průměru stonků).

11Dokončete pyré

Propasírujte přes sítko petrželové pyré a přidejte další šlehačku podle požadované konzistence, dochuťte solí a pepřem.

12Vyndejte kuře

Maso vyjměte z trouby a nechte chvilku odpočinout.

13Servírujte!

Dobrou chuť přejí Koko a Sklizeno.

co budeme potřebovat?

  • 2 kuřecí prsa
  • ghí
  • sůl
  • pepř
  • 250 g chřestu
  • 40 g medvědího česneku
  • 1 lžíce demi-glace
  • 100 g crème fraîche
  • 2 větší petržele
  • 2 velké brambory
  • cca 2,5 dl vody
  • 200 g šlehačky (min. 31 % tuku)

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.