Steak z vepřové krkovičky
Příprava masa: 5 minut
Naložení masa: 60 minut
Pečení masa: 10 minut
Mexické fazole
Příprava fazolí: 10 minut
Naložení fazolí: 1 den
Doba vaření fazolí: 30 minut
Česnekové brambory
Příprava a vaření: 40 minut
Ingredience pro 4 osoby.
Maso na steak si necháme uříznout stejnoměrně, aby se nám propékalo na všech místech stejně.
Pokud je po stranách tuková blána, je lepší jí nožem přeseknout, aby se nám maso nekroutilo.
Bylinky smícháme v míse s olivovým olejem, přídáme maso a necháme marinovat v lednici (min. 1 hodinu).
Před opékáním maso necháme chvilku venku z lednice.
Na pánev nalijeme olivový olej a rozpálíme, maso upečeme zprudka po obou stranách. Poté pomalu dopékáme, dokud maso není hotové.
Fazole zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Druhý den zvolna vaříme fazole ve stejné vodě asi 20 minut.
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostky, česnek nakrájíme na plátky.
Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho, přidáme cibuli, slaninu a restujeme až cibule zesklovatí.
Poté přidáme česnek, po minutce drcená rajčata nebo protlak. A nakonec přidáme uvařené fazole.
Zamícháme, osolíme a opepříme.
Na závěr přidáme chilli, tak jak nám vyhovuje ostrost.
Brambory očistíme a nakrájíme na plátky i se šlupkou. Česnek nakrájíme na plátky nebo rozdrtíme.
Obojí vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem, osolíme a promícháme.
Na plech si připravíme pečící papír a brambory s česnek na něj rovnoměrně rozprostřeme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20 – 30 minut, aby brambory byly dozlatova a měkka.
Během pečení jednou až dvakrát promíchejte, aby byly brambory stejnoměrně opečené.
Slaninu můžeme nahradit mexickou klobásou Chirizo, která přidá pokrmu identickou chuť a i pálivost.