logo

Rizoto z chobotniček

rizoto s chobotničkami1

Ještě to není ani týden, co jsem se vrátila z dovolené z tropů a už se mi stýská. Není divu, když ještě o víkendu tak předpisově mrzlo – na Šumavě naměřili -35 °C. Auto mi po třech týdnech nepoužívání na první nastartování odpovědělo třemi skoky vpřed a všichni se choulí do teplých kabátů. Dokonce i otrlý kamarád spoluběžec mě před branou čekal s nosem zabaleným do šátku.

Kdo z nás by myslel na něco jiného než na tropy, sluníčko, moře a nějakou výbornou dobrotu z mořských plodů k tomu? Naříkala jsem tak dlouho, až to se mnou náš báječný kolega Vojta nevydržel a za pár minut přede mnou stála tato dobrota. Zvládnete ji doma sami a snadno, a stejně jako mě vás vzpomínka na letní dovolenou příjemně prohřeje!

Ingredience: 4 lahodné porce

jak na to?

1Příprava rýže

Najemno nakrájenou cibulku opečeme v hrnci na olivovém oleji do sklovata. Přidáme nasekaný nebo rozdrcený česnek a rýži a vše krátce opékáme. Potom přilijeme víno a pomalu vaříme.

2Čas na chobotničky

Přidáme nakládané chobotničky, větší kusy překrojíme. Během vaření přiléváme vývar, tak, aby byla rýže jen ponořená.

(Získáme tím kontrolu nad měkkostí rýže. Pokud by měkká uvařená rýže plavala ve velkém množství vývaru, rozvařila by se.)

3Dochucení

Jakmile je rýže uvařená do měkka, hrnec odstavíme a vmícháváme máslo, dokud se nerozpustí a dokud se nespojí s rizotem. Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a dochutíme solí a pepřem. Konzistence rizota by měla být krémovitá. Na závěr ozdobíme sekanou petrželí.

co budeme potřebovat?

  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3dcl bílého vína
  • 400g rýže Arborio Superfino
  • 2x nakládané chobotničky
  • 2-3dcl kuřecího vývaru
  • 100 g parmazánu
  • 120 g másla
  • sůl
  • hrst čerstvé petržele
  • olivový olej

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.