logo

Pekařův příběh

ZPĚT

 

Pečení chleba není žádná věda, když máte dobré vstupní informace a trošku toho tréninku. V tom se pečení chleba neliší od žádné jiné činnosti, ve které chcete být dobří. Sám jsem nikdy žádný ucelený návod na pečení chleba nepsal, považoval jsem to za zbytečné, když to přede mnou udělali jiní (za všechny maškrtnica.cz a cuketka.cz). Nyní ale zvedám výzvu – se Sklizeno jsme se dohodli, že popíšu své dosavadní zkušenosti s domácím chlebařstvím, poodhalím pár triků a… udělám pekaře domácího chleba i z vás! Připravte se, že to bude hutné a výživné. Ale budu se snažit i o maximální jednoduchost a stravitelnost.

Nejsem profesionální pekař ani kuchař a troufám si říct, že ani nikdy nebudu. V kuchyni nicméně často a rád mentálně odpočívám (za tento termín děkuju jednomu z posledních dosavadních absolventů svého kurzu).

K pečení chleba jsem se dostal šťastnou náhodou – v prosinci 2012 jsem při brouzdání Facebookem narazil na výzvu Míši Gregorové, že vzniká kvásková mapa, pomocí které si lidé mohou sdílet kvásek, a že se pro tuhle mapu hledá název. Pročítal jsem si všechny ty návrhy, až jsem našel nápad Chlebátor. Se svým příjmením jsem to hned nadšeně okomentoval, že to je ono. Ale vyhlašovatelům se to nelíbilo. Tak jsem nažhavil mozkové závity a po chvíli uvažování ze mě vyšlo… PečemPecen. Bum! Osm minut po mém komentáři se objevilo: „Díky, máme koupenou doménu! Honza má u Julky Maškrtnice jeden pecen.“ (No, ještě jsem si ho nevyzvedl…)

Tak to byl ten impuls, který mě přivedl k pečení chleba. Další měsíc jsem se rozhoupával a pečlivě na nové kváskové mapě vybíral vhodného dárce kvásku. Nakonec moje volba padla na Hanku (tehdy Žaloudkovou) a v jednom brněnském burger baru jsem si byl kvásek vyzvednout. Stál mě, matně si vzpomínám, lahvičku domácí ořechovky 🙂 O tom, že moje volba byla správná, svědčí fakt, že z toho kvásku peču dodnes. Hani, díky, máš u mě jeden pecen!

Pár let před kváskovým pečením jsem si prošel fází „domácí pekárna“. To jsme si se ženou nechali nadělit tento stroj od Ježíška, asi měsíc jsme do něj nadšeně ládovali ingredience a ještě nadšeněji vytahovali hotové kostky chleba. Ale postupně jsme se začali opět vracet ke kupovanému chlebu, protože to byl ten správný chleba. Pekárna nakonec skončila ve sklepě, aby se odtud vrátila zpět k „Ježíškovi“ – k tchánům. Ti ji potom ze sklepa ani nevytáhli 😀

Po této zkušenosti jsem si na začátku své chlebařské dráhy říkal: „Jak dlouho mi pečení chleba asi tak vydrží?“ Dával jsem si půl roku. Dnes mám za sebou skoro 6 let a přestat nehodlám. Zjistil jsem totiž, že od domácího chleba nevede cesta zpět ke kupovanému. Když si pečení osvojíte, dostanete skvělý čerstvý chléb, který je a) chutnější než kupovaný, b) levnější než kupovaný, c) máte absolutní přehled o jeho složení a d) krásně si u něj mentálně odpočinete. 🙂

Přeju vám spoustu voňavých pecnů!

Honza Šmikmátor, Pekařův chlebař

listopad 2018