logo

Olivový olej z Andalusie Lozano – Červenka

Jsme česko-španělská rodina, vlastnící po desetiletí olivové stromy v horách poblíž vesničky Las Casillas, v provincii Jaén, v Andalusii.
V andaluských horách Sierra Víboras je pěstování oliv a výroba oleje doménou jen těch nejstarších rodin. Důvod je prostý: olivovník většinou nese kvalitní olivy až po sedmdesáti letech od zasazení! Takže to, co andaluský dědeček zasadí jako mladý muž, sklidí až jeho vnuk o několik desítek let později. Obyvatelé Las Casillas tak prožívají velice pomalé, klidné a tradiční životy, zproštěni od veškerého shonu a falešnosti moderní doby. Pěstování olivovníků tam má opravdu hluboké kořeny, průměrný věk olivových stromů je asi 120 až 150 let.
Jediný český autentický výrobce extra panenského olivového oleje, naše rodina Lozano-Červenka, obstarává 24.000 olivových stromů, což znamená celkovou produkci přes 500.000 litrů extra panenského olivového oleje ročně. Jedná se o velmi kvalitní monovarietální extra panenský olivový olej, a vzhledem k rodinným vazbám na Českou republiku se tak část našeho olivového oleje dostane i sem. Jako pěstitelé a původní výrobci můžeme na rozdíl od dovozců nabídnout velmi výhodné ceny při zachování vysoké kvality.

Naše olivovníky jsou pouze odrůdy Picual nebo Arbequina. Všechny naše oleje jsou přísně monovarietální a nikdy nedochází k mixování odrůd a úrod. Naše olivy se lisují výhradně mechanickými procesy do několika hodin po tom, co byly sklizeny. To zaručuje špičkovou kvalitu a nízkou aciditu – v závislosti na počasí během roku se pohybuje kolem 0,1%.
Často neskromně přiznáváme, že výroba olivového oleje je v naší rodině spíše srdcová záležitost. Po letech korporátního a konzumního života jsme se rozhodli vrátit se k našim kořenům a věnovat se čistě něčemu, co dává smysl a je zdravé. Nicméně také velice rádi a často zdůrazňujeme, že my nejsme jenom ledajaký prodejce oleje. My jsme především velká rodina a jenom tak dokážeme nabídnout původní a nefalšovaný produkt, který vyrábíme rádi a s láskyplnou péčí.

Pár tipů na závěr:

Používejte v teplé i studené kuchyni

V Čechách i na Moravě panuje pověra, že extra panenský olivový olej se smí používat jen na saláty a studenou kuchyni. Al contrario, dobré extra panenské oleje snesou vyšší teplotu, než ostatní rostlinné tuky, ale taky mnohé výraznější olivové oleje při vaření ztratí svou přirozenou nahořklost. Ne nadarmo olivoví znalci tvrdí, že olej se má správně degustovat mírně přihřátý. Extra panenský olivový olej je základem mnoha pokrmů středozemní kuchyně, která je jednou z nejchutnějších a nejzdravějších. Tak proč to nezkusit i doma? Bratranec Fran s oblibou říká: „Na co nalévat extra panenský olivový olej na salát za euro, když si na něm můžu udělat kvalitní steak ze svíčkové?

Menos es más

Tak ve Španělsku říkají, že méně je někdy více. A u extra panenského oleje to platí dvojnásob. Španělské maminky vědí, že používáním kvalitního oleje ušetří. Především vysoce jakostní nahořklé oleje z odrůdy Picual mají velice výraznou chuť, takže jich při vaření stačí použít méně, než jiné rostlinné oleje. Navíc tyto olivové oleje jsou jednoduše „mastnější“ a připalují se až kolem 210°C. Díky tomu jsou ideální na přípravu steaků a prudké orestování zeleninky.

Nechte se inspirovat od naší babičky Encarnity

Extra panenský olivový olej si většina lidí představí leda tak v malé karáfce v kuchyni. Nicméně naše babička Encarni ho používá takřka na celou domácnost. Po několika smažení olej nikdy nikam nevylije, ale vyrobí z něj domácí hydratační olivové mýdlo. Ze zbytků vyrábí také esenciální levandulové oleje do koupele, s olejem voskuje nábytek, používá ho namísto hydratačního krému, dělá si z něj vlasové masky a vtírá ho do srsti domácím mazlíčkům a koním, aby měli hebkou srst. A to vše už dělávali staří Římané!

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.