logo

Svět je plný chutí,
jde jen o to, najít je

Kamkoli jde, objevuje pro vás nové chutě. Doma i ve světě hledá inspiraci, kterou pak společně s našimi kuchaři přetváří v lahodné dobroty, které najdete v našich obchodech. Tentokrát vám Lucie Borkovcová, Corporate Food & Beverage Manager MY FOODu, představí jednu doslova čerstvou novinku – raw banánový dezert.

lucie borkovcová

Co vás na jídle nejvíc baví?

Mám ráda, když má jídlo styl a atmosféru. Mám nezapomenutelné vzpomínky jak na polévku v mini bistru na Islandu, tak na školu vaření v Thajsku.

Hodně cestujete a sbíráte nápady po celém světě. Je nějaká země, která vás vyloženě uchvátila a její kuchyni jste si zamilovala?

Co se týče kvality surovin, mám ráda západní země jako je třeba Velká Británie. Pokud se budeme bavit o chuti, vede u mě exotika a moře. Baví mě mořské plody, ryby a pro nás Čechy neobvyklé kombinace. Rozhodně si ale nemyslím, že by se dokonalá chuť nedala najít i tady u nás. Třeba když se při jednom výletě na kole po Šumavě nečekaně objevilo malé stavení s dokonalým domácím kynutým táčem s borůvkami…Skvělé chutě jsou zkrátka všude, jde jen o to, najít je.

Když novou skvělou chuť či jídlo objevíte, necháte se jím jen inspirovat nebo se pídíte po receptu, abyste ho mohla rovnou zařadit do nabídky MY FOODu?

Dost záleží, o jaké jídlo jde. Něco je snadné zavést tak, jak to je, jinde to ale není vzhledem k špatné dostupnosti surovin možné, respektive by se to našim zákazníkům velmi prodražilo. Osobně mě na tomhle procesu hledání nových chutí a inspirace baví právě to, jak v každé restauraci otravuji kuchaře, aby mi dali recept. Mám dokonce tajný bodový systém – boduji jejich trpělivost :).

Jak vznikají nové dezerty, čerpáte z ověřených receptů nebo raději zkoušíte nové chutě a kombinace?

Je to mix všeho. Většinou někde něco ochutnám, dostanu recept nebo třeba narazím na nějakou novinku v oblíbeném časopise. Spolu s šéfkuchařem Richardem Fuchsem, naším novým rádcem a mentorem, potom vše dlouho ladíme, zkoušíme a také hodně ochutnáváme. Většinou, ještě než pustíme novinku do světa, pošleme ji na ochutnání lidem na pobočkách a když má úspěch, nabídneme ji zákazníkům.

Proč jste se rozhodla zařadit do nabídky MY FOODu právě raw dezert?

První raw dort mě naučila jedna známá a stál mě víc než nová kabelka – koupila jsem si kvůli němu speciální mixér. Raw mě baví, ale ze všeho nejvíc právě dezerty. Když si dáte raw dort, nemáte takový ten hříšný pocit, jako když si dopřejte nějaký klasický dortík. Od dortu pak už byl jen kousek k našemu dezertu. Řada zákazníků si ho už oblíbila, takže myslím, že nebude poslední. Na léto už se rýsuje další svěží raw dezert s ovocem.

list peanut butter smoothie with chocolate, apples, banana and o

Raw stravu sice objevuje stále víc lidí, přesto můžete přiblížit, o co jde?

Velice jednoduše jde o syrovou stravu. Pokud někdo jí raw, konzumuje vlastně potraviny, které nejsou tepelně upravené, respektive nezahřejí se víc jak na 45 stupňů. Díky tomu jsou plné aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Na přípravu se nejčastěji používá ovoce a zelenina spolu s ořechy a semínky nebo luštěniny, obiloviny, mořské řasy, čerstvé kokosové mléko a kokosový olej.

Konkrétně náš raw banánový dezert je připravený z banánů, ořechů, datlí, kakaa z nepražených kakaových bobů, kokosového oleje, vanilkového extraktu a doslazený sirupem z agáve.

Raw dezert není jediný, nových dezertů je víc. Na co konkrétně se můžou zákazníci těšit?

Zákazníci už teď najdou v naší nabídce řadu novinek jako sladký sicilský kuskus nebo dezert z chia semínek. Vedle toho máme také nový bezlepkový pohankový koláč s jablky. Sice vypadá nenápadně, ale je to opravdu dobrota.

Chystáte ještě nějaké další novinky?

V poslední době jsme rozšířili také nabídku teplých jídel. Třeba vynikající vegetariánský kuskus nebo vyhlášené chilli con carne. Ty si navíc nově vychutnají i zákazníci MY FOODu ve Vaňkovce.  V příštích týdnech budeme ladit taky nové chutě sendvičů a tortill a chystáme i řadu nových salátů. Chceme ještě víc využít moderní ingredience jako je quinoa. Zákazníci se můžou těšit na nové luštěninové saláty a těstovinové saláty a chceme zařadit také saláty z bezlepkových těstovin.

Plánů je hodně. Rádi bychom do budoucna spojili naše dobroty s dietním plánem, respektive plánem správného stravování. Rádi bychom vytvořili takovou nabídku, která pomůže našim zákazníkům cítit se skvěle, aniž by se museli vyhýbat dobrotám.

Ochutnávka MY FOOD raw dezertu

Raw dezert, který pro vás připravují naši cukráři pod taktovkou Lucie, můžete ochutnat už tento čtvrtek 21. 4. 2016. Ochutnávka je putovní, stačí zaskočit, kam to budete mít zrovna blíž:

  • 10 – 13 hodin MY FOOD Vaňkovka
  • 14 – 16 hodin MY FOOD Zelný trh
  • 17 – 19 hodin MY FOOD Olympia

 

Tak se zastavte, kelímky raw dobroty jsou na nás ;).

 

vytisknout

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online;
v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
naše všeobecné obchodní podmínky