logo

Fiftybeans: Výběrová káva vám otevře úplně nový svět chutí a vůní

Novým dodavatelem kávy pro MY FOOD Market je nová brněnská pražírna Fiftybeans Coffee. Její šéf Roman Nejedlý nám ji trochu představil. Přečtěte si, jakými zásadami se řídí a co je pro něj ve světě kávy důležité. „Každá káva, kterou zařadíme do nabídky, musí mít cuppingové score 85 a více bodů ze 100 a musí nás zaujmout,“ říká Roman.

Na úvod – proč Fiftybeans? Je to nějaký odkaz na Fifty Shades of Grey?
Jednoho krásného jarního dne jsme se zamysleli, jakže bychom se mohli jmenovat. Tak nějak omylem jsme přeladili TV přijímač na jeden nejmenovaný hudební kanál, kde zrovna koncertoval americký rapper, jehož název je spjat s poloviční hodnotou amerického dolaru (50 Cent). Pár vtipných připomínek a náš název byl na světě. Mimo jiné jsme taky dospěli k tomu, že 50 zrnek kávy dělá dohromady hmotnost 7 gramů, což je výchozí hodnota pro porci espressa dle italských standardů.

Jakou kávu osobně pijete?
Velmi často právě tu naši. Hlavně kvůli tomu, abychom zjistili, jestli sedí profily pražení, že je zkrátka vše tak, jak má být. Pravidelně také s kolegy nakupujeme kávu z jiných českých, evropských a světových pražíren pro porovnání. Chceme se pořád učit a zdokonalovat. A tohle je velká příležitost.
Ze způsobů přípravy mám osobně nejradši kávu z Bayreutheru, což je porcelánový kávovar se speciálním vestavěným filtrem. Kafe připravené touto metodou chutná jako z jiného světa. Na denním pořádku je u mě také espresso, V60 a Chemex.
Z druhů kávy jsou to pak většinou ty z Keni nebo Kolumbie.

Jak vypadá vaše produktové portfolio? Máte jednodruhové kávy z jedné plantáže, nebo mícháte směsi? A najde si u vás svůj šálek kávy každý, nebo se orientujete na užší skupinu (náročnějších) spotřebitelů?
V nabídce máme jak kávy komerční, tak výběrové. Zejména na ty se chceme zaměřit. Výběrovku děláme hlavně proto, že je každá odrůda unikátní. To chceme vyzdvihnout, takže směsi nemícháme.
Chceme mít vždy v nabídce od každého něco. Zrovna teď nabízíme třeba sladkou Kolumbii Matambo, která nepochází z jedné jediné farmy, ale od farmářské kooperace, kterou tvoří 82 malých farmářů v oblasti Huila. Tyto kooperace jsou více běžné například v Keni nebo Etiopii. Malým farmářům (členům kooperace) to umožní prodat společně jejich kávu za solidní cenu. Nám to potom zajistí perfektní chuťovou komplexnost v šálku. Samozřejmě máme i tzv. microloty (káva z jedné plantáže a sklizená v průběhu jednoho časového období, pozn. red.). Zrovna teď jsme vybrali kávu z Guatemaly od pana Luise Sagastume, který s ní úspešně válčí v rámci tamních soutěží producentů kávy.
Naší vizí je výběrová káva pro každého. S tím jsme začali a v tom také chceme pokračovat. To ovšem neznamená, že bychom na naše kávy kladli menší nároky, to v žádném případě. Každá káva, kterou zařadíme do nabídky, musí mít cuppingové score 85 a více bodů ze 100 a musí nás zaujmout. Takže si u nás přijdou na své i nároční zákaznící, kteří už mají z výběrovek něco napito.

V segmentu výběrové kávy je dnes docela aktuální téma udržitelného rozvoje a spolupráce přímo ze zemědělci. Jak blízko ke zdroji jdou Fiftybeans při nákupu kávy?
V případě kávy ze Střední a Jižní Ameriky spolupracujeme přímo s exportérem kávy, který zde výrazně investuje do rozvoje téměř všeho, co famáři k excelentně odvedené práci potřebují. Mimo moderních technologií pro pěstování a sklizeň kávy také budují školy a různá vzdělávací zařízení pro děti těchto farmářů. Ty potom mají, díky vyšší vzdělanosti, důvod s pěstováním kávy pokračovat po svých rodičích. Mají totiž možnost vidět, že i v tomto odvětví si lze zajistit stabilní finanční příjem. To má podle mě velký smysl a budoucnost.
Africké kávy vybíráme z širokého portfolia evropských importérů zelené kávy. Afrika je pro nákup zelené kávy o mnoho komplikovanější než Amerika a my nejsme tak velcí, abychom si mohli dovolit nakupovat kávu od farmářských kooperací nebo přímo od farmářů, což ovšem chceme v budoucnu určitě změnit.

Jak pražíte?
Naším cílem je pražit kávu tak, abychom vyzdvihli její původ a charakter, ale kdybychom to měli zjednodušit, tak jednoznačně světle.

Bude se vaše nabídka v průběhu roku měnit?
Určite bude. Kávu střídáme dle aktuálních sklizní ve světě a zcela jistě se máte na co těšit, protože my už se nemůžeme dočkat, až nové kávy dorazí do pražírny.

Proč by lidé měli podle vás pít výběrovou kávu?
Otevře se jim úplně nový svět chutí a vůní, což určitě stojí za to. Oproti tmavě praženým kávám výrazně uleví svému tělu a dostanou do sebe velké množství antioxidantů a dalších prospěšných látek, které se tmavým pražením eliminují. Zjednodušeně řečeno, bude jim chutnat.

Díky za odpovědi.

Kávu od Fiftybeans Coffee si můžete hned objednat v našem e-shopu.

galerie

vytisknout

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online;
v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
naše všeobecné obchodní podmínky