logo

My-Chilli: Na světě je tolik skvělých surovin, které se s chilli krásně spojí

Tahle firma nám je sympatická už jen proto, že její název začíná stejně jako ten náš 🙂 (příspěvek byl původně napsán ještě před sloučením pro blog MY FOOD Market, pozn. ed.). Ale to by samozřejmě nic neznamenalo, kdyby za touhletou 2-men-show nebyl příběh silný přinejmenším jako bhut jolokia.

Dva kamarádi z jižní Moravy – Richard a Honza – se jednoho krásného dne rozhodli, že je klasické chilliomáčky na bázi cibule a česneku prostě už nudí a nebaví, a rozhodli se jít vlastní cestou. Na té cestě jsou relativně krátkou dobu a už se jim povedlo vystoupit na vrchol. V letošním ročníku americké soutěže World Hot Sauce, BBQ and Extreme Food Awards získali jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili. Tak si pojďme poslechnout, co na to říkají a co chystají dál.

14203687_1771975059711963_1103276143_o

Vaše Cibulové chutney s hřebíčkem získalo v USA 2. místo v kategorii Relish. Navíc máte na kontě ještě 3. místo za Hořčičnou omáčku s medem a tymiánem. Co pro vás tahle ocenění znamenají?

Znamená to pro nás hrozně moc. Je to jen potvrzení toho, že dělat věci pořádně, z kvalitních surovin a správným postupem se vyplatí. Konkurence byla obrovská, celosvětová, ale přesto se nám podařilo dvakrát uspět. Důležité je ale neusnout na vavřínech a makat dál.

O jak prestižní soutěž se jedná?

Troufneme si říct, že pro výrobce pálivých dobrot o tu nejprestižnější. Účastní se jí špičky a osobnosti chilli scény, jako například náš oblíbenec John „CaJohn“ Hard, se kterým jsme vloni měli tu čest potkat se na chilli festivalu v Houstonu. Samozřejmě se účastní i další výrobci nejen z USA, ale i z Evropy, Austrálie… prostě z celého světa.

Mohli byste popsat příběh vašich oceněných produktů? Jak dlouho je již vyrábíte, jak jste přišli na recept a v čem jsou pro vás výjimečné?

Hořčičná omáčka vznikla ještě dřív, než existovalo My-Chilli. Než se ale ustálila její současná podoba, trvalo to asi dva roky. Naopak cibulové chutney děláme od začátku My-Chilli a až na drobné změny se receptura neměnila. Žádný strhující příběh nečekejte, ani jeden ze zmiňovaných produktů není 100% náš vynález – BBQ omáčky na hořčičném základu jsou například ve Státech zcela běžné. Jen jsme to začali dělat jinak, zkusili netradiční kombinace chutí, které se vzájemně dobře spojují, a vyšlo to.

Jaké je složení? Ze kterých papriček a z jakých jiných surovin je vyrábíte?

Tady to záleží produkt od produktu. Spoustu našich „stálic“ jako hořčičná omáčka, BBQ s whisky a další můžeme dělat po celý rok z běžně dostupných surovin. Pak tu ale máme limitované edice, které jsou závislé na sezónních surovinách, jako jsou jahody, okurky, dýně a podobně, které pečlivě vybíráme v ten pravý čas sklizně.

Papričky, které používáme, jsou prakticky výhradně z kategorie Super-Hot, tedy od takových 250 000 Scovilleho jednotek výše. Zpravidla to však je spíše 1 milion SHU jednotek a víc, těch slabších moc nepoužíváme. Výhoda superpálivých paprik je, že pro běžnou omáčku jich stačí jen malé množství, a tak neovlivňují celkovou chuť výrobku. Proto můžeme dělat třeba pálivé džemy z ovoce, aniž bychom změnili chuť výrobku přidáním chilli – chuť ovoce dominuje.

Jenom to trošku pálí…

Ano, trošku 🙂

Zpět k soutěži – je to vaše první účast v této soutěži?

Ano, v této soutěži jsme byli poprvé. Jsme mladá firma a před devíti měsíci jsme o ní ještě ani nevěděli 🙂

Jaký je váš dlouhodobý cíl v byznysu pálivých výrobků?

Chceme ukázat lidem, že chilli omáčky jsou o něčem jiném než jen smíchat zeleninu, cibuli s tunou česneku, trochou chilli a voilà, „nová“ omáčka je na světě. Jenže obvykle je prakticky stejná jako všechny ostatní, s minimálním rozdílem. Takhle to dělá spousta výrobců. My děláme cibulové chutney, omáčku z paprik uzených na dubovém dřevě, jahodový džem nebo okurkový relish. Na světě je tolik skvělých surovin, se kterými se chilli krásně spojí, tak proč se omezovat?

S čím rádi chutney a hořčici jíte? K čemu je doporučujete?

Chutney je obecně skvělé k sýrům a paštikám. Naprostá paráda je dát si hovězí burger z vyzrálého masa a místo majonézy či kečupu použít chutney. Neskutečně dobré. Hořčičná omáčka se skvěle hodí například k vepřovému masu – třeba krkovičce na grilu.

My ale přímo nediktujeme, co k čemu mají lidi jíst. Jen doporučíme a každý ať si najde to svoje.

Díky za odpovědi a přeju hodně úspěchů!

My děkujeme za příjemný rozhovor.

 

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.