Biofarma Kovorolník

O BIOFARMĚ:

Biofarma „Kovorolník" se zabývá zemědělstvím již asi 20 roků a asi 8 roků má certifikované ekologické zemědělství. Pěstuje především ovoce, a to jablka a černý rybíz, brambory a zatím okrajově v malém množství hrušky, ořechy, jahody a švestky.

Drobná rodinná zemědělská činnost je asi trefnější než název rodinná farma. Plocha, kterou obhospodařují, by pro někoho byla třeba i hodně velká zahrada. Co je jejich hlavní výhoda, tak je skutečnost, že samo místo je přímo předurčeno k pěstování nebo chovu, řekněme tradičnějšími metodami, obklopené převážně lesy přírodního parku Svratecká hornatina. V těsném sousedství není žádná frekventovaná komunikace, pozemek je stranou od intenzivně a konvenčně využívaných zemědělských ploch.

 

A proč právě produkty pěstované touto farmou?

Třeba už jen proto, že jsou přesvědčení, že ovoce a zelenina, vypěstované bez běžných chemických postřiků, prostě lépe chutná. Vzhledem k relativně vyšší nadmořské výšce (cca 450 m) se ovoce obvykle lépe vybarvuje než třeba v níže položených polohách. Jde jim také o to, aby půda, která se zde tvořila tisíce let, nezůstala ležet ladem nebo neskončila jako staveniště např. pro fotovoltaické elektrárny s vidinou krátkodobého zisku. Přestože se v rámci možností snaží používat i moderní techniku, současně usilují o to, aby půdu nadměrně nevyčerpávali, proto vždy nechávají část pozemku odpočívat, kde se pěstují pouze rostliny na zelené hnojení.

„O co je náročnější ekologická správa biofarmy, o to krásnější je výsledek této práce a my jsme přesvědčeni, že stojí za to jíst zdravě."

 

Bio Produkty, které se na farmě pěstují:

  • Jablka

 

Jablko obsahuje vodu, cukry, kyseliny, třísloviny, aromatické látky, dusíkaté látky, minerální látky a vitamíny. Jablka jsou jedním z nejdůležitějších a nejdostupnějším zdrojem pektinů. Jejich nejdůležitější vlastností je schopnost vázat toxické látky v trávicím ústrojí a především však rozpouštějí cholesterol a tím působí preventivně vůči kornatění tepen a infarktu srdečního svalu.

Druhy: Topaz,Angold, Rubinolu A Goldstar

 

 

 

 

 

  • Černý rybíz 

 

Černý rybíz je jedním z největších přírodních zdrojů vitamínu C. Obsahuje až 166 mg vitaminu c/100 g ovoce. Více mají snad jen šípky. Pro porovnání — citron obsahuje pouze cca 49 mg/100 g ovoce! Dále je zdrojem vitamínů skupiny A, B a obsahuje mnoho organických kyselin, pektin, třísloviny, biotin, kyselinu listovou. Nechybí ani niacin, který je důležitý pro nervy, kyselina pantotenová jako výživa pro hezké vlasy a pleť. Obsahuje také mnoho železa důležitého pro krvetvorbu a minerální látky jako hořčík a mangan, které pomáhají zlepšit náladu a funkci srdce. Dále posiluje imunitu, chrání sliznice, posiluje peristaltiku střev, působí jako antioxidant, příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu v buňkách, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

 

 

 

 

 

  • Brambory

 

Brambory pocházejí z Jižní Ameriky. Indiáni v Andách je pěstovali již před pěti a půl tisíci let. Do Evropy světa přivezli brambory Španělé v roce 1570. Evropané je zpočátku odmítali, ve většině zemí jimi krmili jen prasata. V přírodním stavu obsahují brambory osmdesát procent vody, osmnáct procent glycidů, především ve formě škrobu, které stačí tělo zásobit energií a vlákninou, která usnadňuje průchod potravy střevy. Jsou zdrojem proteinů, aminokyselin, minerálních solí i vitaminů C, B6, B1 (tiaminu), B2 riboflavinu, B3 niacinu, kyseliny listové a karotenoidů. V syrovém stavu obsahují pouhou desetinu procenta tuku. Vařené v páře obsahují ve sto gramech osmdesát kilokalorií.

 

 

 

 

 

V našich prodejnách Sklizeno pro Vás připravujeme především biojablka z této biofarmy.


Ovšem nutné podotknout, že sortiment se může během roku měnit. Také dostupnost výrobků v jednotlivých prodejnách se může lišit.

 

 

Více informací o moravské biofarmě zde: http://www.kovorolnik.cz/


Naše prodejny Sklizeno

Otevřeno již 19 prodejen Navštivte nás!