Mlékárna Otinoves

Chutný sýr z Moravského krasu

O MLÉKÁRNĚ:


Mlékárna Otinoves je pokračovatelem osmdesátileté tradice mlékárenství na Drahanské vrchovině. V používaných výrobních postupech se spojují dlouhodobé zkušenosti s moderními poznatky z oboru zpracování mléka. Mléko pochází z veterinárně kontrolovaných zdrojů, z chráněné přírodní oblasti Moravského krasu a Drahanské vrchoviny. Hlavním produktem Mlékárny Otinoves je přírodní plísňový sýr NIVA.


Mlékárna ročně zpracuje 10 milionů litrů mléka a vyrobí 1 200 tun plísňového sýru. Budova mlékárny prošla kompletní rekonstrukcí, při níž v přízemí vznikla moderně vybavená podniková prodejna. V rámci Programu SAPARD podporovaného Evropskou unií byl vybudován moderní zrací sklep, který zaručuje ideální podmínky pro dozrávání sýrových bochníků. Následně byla kompletně zrekonstruována čistírna odpadních vod.
Mlékárna klade velký důraz na kvalitu dodávaných produktů, proto zavedla systém řízení kvality podle normy ISO 22000 a mezinárodní standard IFS. Kromě ocenění regionální produkt a regionální potravina je sýr NIVA také držitelem označení kvalitních českých výrobků KLASA.

V bodech:

REGIONÁLNĚ

Pro výrobu sýru NIVA se používá mléko od dojnic českého červenostrakatého plemene, které má vysoký obsah bílkoviny a tuku. Mléko je vyprodukováno v kontrolovaných chovech v oblasti Moravského krasu a Drahanské vrchoviny.

POŘÁDNĚ

Mlékárna Otinoves zůstává věrná ruční výrobě sýrů, která se promítá v zachování tradiční chuti a vysoké kvality sýrů. Mlékárenský provoz zároveň odpovídá nejpřísnějším hygienickým požadavkům České republiky i Evropské unie.

BEZ KONZERVANTŮ

Sýr je vyroben čistě přírodně, neobsahuje žádné konzervační látky. Pro balení sýru používáme tradiční hliníkovou folii, protože dlouhodobé zkušenosti ukazují, že právě tento obal vytváří ideální prostředí pro uchovávání a další dozrávání sýru.

 

A jak si sýr NIVA vychutnat?

Aby sýry mohly při podávání plně rozvinout své aroma, je vhodné je vyjmout asi 20 minut před podáváním z chladicího boxu a nechat temperovat na pokojovou teplotu. Výraznou chuť NIVY vhodně doplní čerstvá zelenina nebo ovoce či ořechy, dále celozrnné pečivo nebo tmavý chléb.

Pro svoji výraznou chuť je NIVA oblíbená v naší kuchyni, přidává se do pomazánek, polévek a omáček, k plnění masových závitků nebo pirožků. Často se používá také pro zapékání nebo pro dochucování již připravených jídel.

K dobře vyzrálému sýru NIVA je vhodné podávat buď přírodně sladká a fortifikovaná vína (ledové, slámové, portské) nebo lahvově zralá červená vína typu Bordeaux, nejlépe barikovaná. Z odrůd lze doporučit Merlot, Cabernet Sauvignon, Neronet, Alibernet a jejich cuvée. Jako vhodný nápoj podávaný k sýru NIVA a k pokrmům obsahujícím NIVU je možné doporučit také kvalitní české pivo.

 


Více informací o mlékárně naleznete zde: http://www.mot.cz/


Naše prodejny Sklizeno

Otevřeno již 19 prodejen Navštivte nás!