Pekařství Křižák

Pekařství Křižák je výrobce pečiva, který se nachází v části Klobouky u Brna, proto jsou výrobky dodávány do brněnských prodejen Sklizeno. 

 

O PEKAŘSTVÍ:

Pekařství Křižák se už dvacet let drží své zásady péct podle základních receptů v jejich nejčistší podobě. Zakládá si na svém regionálním charakteru a podporujeme místní dodavatele. Vybudovali 8 moravských a 2 slovenské pobočky. Tam, kde působí, chtějí být živým místem, v němž se setkávají lidé. Využívají v maximální míře místní produkce a zdrojů. Chovají se ekologicky, například tím, že ve svých pecích topí biomasou.

Za svou práci získali několik ocenění, například Zlatá chuť jižní Moravy. Největším oceněním je ale pochvala zákazníků a uznání od všech zkušených domácích pekařek   :-)

 

"Zakládáme si na poctivé práci a řemesle. Stavíme na znalosti svého řemesla, díky níž dovedeme pečivo dělat tradičně,pouze ze základních surovin a domácího kvásku."


Příběh chleba:

"Na začátku cesty k dobrému chlebu je chuť a odhodlání dělat svou práci co nejlépe. Zvládnout řemeslo, sbírat zkušenosti a pořád se učit. Je potřeba poznat pravý čas, správné množství i poměr. Pro nás je chleba živý, vyvíjí se, mění a roste. My mu pomáháme, aby k tomu měl správné podmínky."


Pekařství Krížák spoléhá na kvalitní mouku a domácí kvásek. Mouka je vybrána u tamějších mlynářů, u kterých se můžou spolehnout na kvalitu – že je mouka čistá a z dobrého zrna. Dále přidají jejich kvásek, který živí a ošetřují. Díky němu je pečivo chutné, trvanlivé a všechno potřebné kynutí probíhá přírodní cestou.

 

Co je to kvásek?

Kváseksměs mouky a vody - se musí přidat, aby těsto vykynulo. V kvásku vznikají kvasinky a bakterie. Nejsou však zdraví nebezpečné, naopak. Pečivu dodávají přirozenou chuť a jsou i zdraví prospěšné. Chléb je lépe stravitelný a pozitivně působí na naši střevní mikroflóru. Také díky němu chléb brzy neplesniví. Pracovat s ním je trochu náročnější pro pekaře, protože má delší dobu kynutí a je potřeba se o kvásek starat. Ale určitě to stojí pak za to :-)

V tomto pekařství se do chleba používá kvásek žitný, který "živí" žitnou moukou. Rohlíky, bagety, jemné pečivo obsahují kvásek pšeničný.

 

Pečivo z tohoto pekařství Vám nabízíme v našich brněnských prodejen Sklizeno. (Upozornění: Nabídka výrobků v prodejnách se může měnit v průběhu času. Také dostupnost výrobků v jednotlivých prodejnách se může lišit).


Pokud byste se chtěli o Sedlářově pekárně dozvědět vice: http://www.pekarstvikrizak.cz/

Fotogalerie


Naše prodejny Sklizeno

Otevřeno již 19 prodejen Navštivte nás!