Ovocňák

O SPOLEČNOSTI:

Myšlenka produkovat čistý ovocný mošt vznikla v roce 2011 jako reakce na nedostatek českých kvalitních produktů. Mošty vyrábí společnost TOKO AGRI a.s. v provozovně v Rudicích u Uherského Brodu pod obchodní značkou Ovocňák. Region Bílých Karpat, kde se moštárna nachází, je velmi charakteristický svou rozmanitostí fauny i flóry. V nejnižších polohách se nacházejí úrodné půdy pro náročné hospodářské plodiny, na jižních svazích se daří vinné révě a ovocným stromům a v nejvyšších polohách už naleznete pouze pastviny pro ovce. Nejtypičtějším ovocem pro tento kraj je švestka obecná. Suroviny pro tvorbu moštů pochází převážně od sadařů z Moravy, případně od dalších českých a slovenských pěstitelů. Celoroční dodávku moštů je zajištěna díky skladování jablek ve skladech ULO (ultra low oxygen) bez přístupu vzduchu. Měkké ovoce, které se nestihne zpracovat, se zamrazí a postupně zpracovává až do další sezóny. Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli.

Mošty:

  • Vyrábí se pouze z čerstvého ovoce a zeleniny, 1 l = 1,6 kg ovoce
  • Ošetřuje se pouze pasterací, žádné konzervanty
  • Bez přídavku vody, sladidel, ochucovadel a jiné chemie
  • Bez použití koncentrátů, bez filtrace
  • Balení uchovávající čerstvost a v nezměněném stavu min. 9 měsíců

Kouzlo obalu:

Balení ve kterém se k vám dostává mošt se odborně nazývá bag-in-box. Jeho hlavní předností je schopnost uchovat mošt v nezměněné kvalitě po velmi dlouhou dobu. Jak je to možné? Mošt je po vylisování ošetřen pasterací při 78°C a okamžitě plněn do potravinářského pytle, který je vakuově uzavřen výpustným ventilem. Vak je následně vložen do kartónové krabice, která zabraňuje přístupu světla. Takto vyrobený, ošetřený a uložený mošt je možné skladovat minimálně 6 měsíců, aniž by se změnila jeho chuť, obsah vitamínů a čerstvost.

Obal zamezuje oxidaci, která je hlavní příčinou znehodnocování potravin. Po otevření, čepujete mošt ventilem, který zamezuje přístupu vzduchu do pytle. Pytel se kolem tekutiny totiž smrskává až do úplného vyčerpání svého obsahu. Díky tomu vám vydrží po otevření čerstvý až 4 týdny.
Výhody obalu bag-in-box:

  • Mobilita – „boxík" je velmi pohodlný při přepravě, nehrozí jeho rozbití jako je tomu u skla. Díky pevnému uchu se dobře nosí.
  • Úspora – náklady na balení jsou menší než na skleněné nebo plastové láhve. 5L balení nahrazuje 5 lahví, 5 zátek, 5 etiket. Je tak cenově výhodnější!
  • Variabilita – 3 l, 5 l, 10 l, 20 l a na vše stačí jeden jednoduchý obal
  • Recyklovatelnost – obal je možné jednoduše rozdělit na plastový pytel s ventilem a karton. Obě části jsou plně recyklovatelné.
  • Ekologie – výroba je energeticky velmi jednoduchá, obaly jsou při transportu a skladování velmi kompaktní, na rozdíl od plastových či skleněných láhví a kanystrů jež jsou objemné. Uvádí se, že vliv na znečištění je oproti ostatním variantám obalů nižší o více jak 50%. Nehledě na to, že k výrobě 5 l pytle se spotřebuje v porovnání s 5 l kanystrem o 80% méně plastu.
  • Trvanlivost – je zajištěna aseptickým plněním obsahu a čepováním moštu bez přístupu vzduchu (zamezuje oxidaci obsahu).

Fotogalerie


Naše prodejny Sklizeno

Otevřeno již 19 prodejen Navštivte nás!